Voorspellingen WK atletiek met Lisanne de Witte: Sifan Hassan, Femke Bol en meer hardloopgeweld
i

Getty Images

Voorspellingen WK atletiek met Lisanne de Witte: Sifan Hassan, Femke Bol en meer hardloopgeweld

Joris Kaper • 18:24, 15-07-2022

Lisanne de Witte ontbreekt op de WK atletiek, maar de hardloopster zit uiteraard wel voor de tv om haar teamleden (én zusje) te zien. Sportnieuws.nl sprak met haar over de kansen van de Nederlandse atleten die meedoen aan de WK atletiek, dat van 15 t/m 24 juli gehouden wordt in Amerika!

Door: Joris Kaper

Estafette

"De grootste medaillekansen op dit WK zie ik op de 4x400 meter mixed estafette. De samenstelling van het team wordt wel een flinke puzzel. Je mag nog maar 1 wissel doorvoeren in de finale ten opzichte van de series, dus dat is best lastig zo aan het begin van het toernooi. En je moet rekening houden met de andere hardloop-onderdelen, plus dat je blessures wilt voorkomen. Het wordt een puzzel, maar ik zie Nederland wel een medaille pakken."

"Bij de 4x400 meter bij de mannen én vrouwen moet Nederland normaal gesproken de finale halen. Maar makkelijk wordt het niet, want de estafettes worden op de laatste dag gelopen en veel van de Nederlandse lopers zijn dan al veel in actie gekomen op het toernooi. Dat kan z’n weerslag hebben. Maar de mannen wonnen vorig jaar zilver op de Spelen, de vrouwen werden daar 6e. Dus kansen op een medaille zijn er zeker."

Check ook: Lisanne de Witte heeft na 3 maanden nog last van hersenschudding: ‘Gaat moeizamer dan verwacht’

"Van alle onderdelen vind ik de 4x100 meter wel het lastigst te voorspellen. Als de mannen en vrouwen beiden de finale halen, is dat ontzettend knap. Daar gaan ze wel voor, ook om de a-status te behouden bij het NOC-NSF. Daarmee kom je in aanmerking voor een pakket aan voorzieningen waar zij je dan mee helpen. Maar de wissels gaan op dit onderdeel regelmatig fout, want het gaat zo snel! Maar als de wissels goed gaan, en daar is Nederland best goed in, dan zie ik het zonnig in. Als ze eenmaal in die finale staan, is er echt van alles mogelijk."

‘Sifan Hassan is altijd favoriet als ze meedoet’

"Sifan komt uit op de 5000 en 10.000 meter. Ze is pas net weer fit, maar Sifan is áltijd goed als ze ergens aan meedoet. Ik zou haar altijd als één van de favorieten inschatten. Mentaal is zij zo sterk. Ook al is ze niet in vorm, dan komt ze door haar mentaliteit nog heel erg ver. Zij is echt een harde tante. Ik denk dat ze minimaal 1 medaille gaat pakken. Maureen Koster doet ook mee op de 5000 meter. Zij is dit jaar erg vooruit gegaan, die gaat heel goed. Ik zie haar minimaal in staat om haar eigen PR (15:00.64) te verbeteren."

'Abdi Nageeye gaat voor een medaille'

"Abdi Nageeye won op de Olympische Spelen zilver op de marathon, dus zijn kansen schat ik hoog in. Hij wil zelf ook meedoen om de medailles, maar de winnaar van een marathon voorspellen is erg lastig. Hoe je lichaam dealt met het hete weer daar, kan per dag verschillen. Maar de kansen voor hem zijn er zeker. Hij is een goede toernooi-loper, en hij zegt dat hij in vorm is. Dat zei hij voor de Spelen niet en toen won hij zilver, dus wie weet hoe goed hij nu is, haha."

Kogelstoten, -slingeren, polsstokhoogspringen en discuswerpen

"Jessica Schilder, Jorinde van Klinken en Benthe König doen mee bij het kogelstoten, Jorinde doet ook mee bij het discuswerpen. Maar aan voorspellingen daarvoor durf ik mij niet te wagen, haha. Datzelfde geldt voor Denzel Comenentia bij het kogelslingeren en Menno Vloon en Rutger Koppelaar bij het polsstokhoogspringen."

Check ook: Overzicht: deze 36 Nederlanders doen mee aan de WK atletiek

'Met Femke Bol komt het goed bij het hordelopen'

"Nick Smidt en Ramsey Angela doen mee aan de 400 meter horden bij de mannen. Ik zie ze sowieso de series doorkomen. Maar als dat zo is, kunnen ze eigenlijk niet meedoen aan de mixed estafette de dag ervoor. Dus ook dat speelt mee in de puzzel voor die discipline. Ik ben erg benieuwd naar die puzzel, haha. En bij de vrouwen op de 400 meter horden is het simpel: Femke Bol! Zij komt fluitend door de series heen. En de finale zie ik daarna ook wel goedkomen voor Femke. Een medaille dus."

"Nadine Visser en Zoë Sedney doen mee op de 100 meter horden bij de vrouwen. Nadine is in het voorseizoen geblesseerd geweest, maar nu goed in vorm volgens mij. Ze heeft al een paar keer eerde de finale gehaald, dus dat zal ongetwijfeld haar doel weer zijn. Maar het niveau is hoog, het wordt dus lastig. Ik denk wel dat zij het kan, op zo’n toernooi hoog boven jezelf uitstijgen. Voor Zoë is het jaar 1e WK. Ze is nog heel jong, maar ook heel goed. Ze heeft niks te verliezen dit jaar. Gewoon volle bak gaan en zien wat eruit komt."

'2 kanshebbers op de meerkamp bij de vrouwen'

"Op de meerkamp vrouwen komen Anouk Vetter en Emma Oosterwegel in actie. 2 medaillewinnaressen van de Spelen in Tokio dus (Vetter zilver, Oosterwegel brons). Anouk is in vorm. Haar 1e dag is altijd nét iets minder dan haar 2e dag, want de onderdelen op die 2e dag (verspringen en speerwerpen) liggen haar beter. Ik verwacht veel van haar, maar ook van Emma. Het moeilijke van de meerkamp is alleen dat er zoveel onderdelen zijn. Als je er eentje slecht doet, moet je dat enorm compenseren op de andere onderdelen. Bovendien is er veel kans op blessures. Maar als ze in vorm zijn, zie ik ze wel in de top 3 eindigen."

'Bonevacia is een showbeest'

"Op de 400 meter mannen doet Liemarvin Bonevacia mee. Hij is echt een showbeest, haha. Hij houdt van die grote toernooien, die vind hij geweldig. Het mooiste is dat je soms kan zien hoe hij het gaat doen. Is hij heel stil, dan weet je dat het eigenlijk niet goed zit. Maar op het moment dat hij uitbundig is, bij de aankondiging al aan het schreeuwen is, dan weet je dat hij zich goed voelt, haha. Hij houdt er van als er veel publiek is. Hij leeft dan helemaal op en dan lijkt hij opeens veel harder te kunnen lopen, echt niet normaal."

'Klaver kan voor een verrassing zorgen'

Op de 400 meter vrouwen doen Eveline Saalberg en Lieke Klaver mee. Eveline heeft dit jaar een megasprong gemaakt, dat is echt superknap. Ik weet niet wat ik van haar kan verwachten, want het wordt haar 1e WK. Ze gaat er super onbevangen in, ze heeft niks te verliezen. Soms kan dat ervoor zorgen dat je veel harder kan lopen, maar het kan ook de andere kant op gaan. En Lieke is goed in vorm op het moment. Ze zal denk ik ook de mixed estafette lopen, maar ze zal het zwaar krijgen met alle rondes die ze loopt. Maar ik zie Lieke wel in staat om voor een verrassing te zorgen."

Van Diepen op 800 meter en estafette

Tony van Diepen staat aan de start van de 800 meter bij de mannen. Hij is heel goed dit jaar, doet denk ik ook mee aan de 4x400 meter estafette bij de mannen. Ik denk niet dat hij de mixed daar ook nog bij doet. Ik heb wel het idee dat hij de finale kan halen op de 800 meter."

Wekker zetten

"Ik ga niet overal de wekker voor zetten hoor, haha. Ik moet ook nog zelf trainen, daar moet ik rekening mee houden! Als ik eenmaal wakker ben, kan ik niet meer slapen. Voor Laura en de 4x400 meter zet ik de wekker wel. Ik wil wel m'n eigen zusje en team in actie zien natuurlijk. Hopelijk met een goed resultaat", zo besluit Lisanne de Witte.

Het WK atletiek wordt van 15 t/m 24 juli gehouden in het Amerikaanse Eugene.