Wajoo! Femke Bol maakt kans op ereprijs Europees atlete van het jaar
i

AFP

Wajoo! Femke Bol maakt kans op ereprijs Europees atlete van het jaar

Eimert Pruis • 18:36, 15-09-2022 / Laatste Update: 02:25, 12-12-2023

Femke Bol behoort tot de 10 kanshebbers voor de prijs van Europees atlete van het jaar. De 3-voudig Europees kampioene gaat met onder anderen de Belgische zevenkampster Nafissatou Thiam uitmaken wie de titel op 22 oktober in de Estse hoofdstad Tallinn krijgt.

De 22-jarige Bol werd vorige maand in München Europees kampioene op de 400 meter, de 400 meter horden en de 4x400 meter estafette. Ook pakte Bol in juli op de WK in Eugene zilver op de 400 meter horden. Thiam was op beide toernooien de beste op de zevenkamp.

Meer genomineerden

De andere genomineerden zijn de Britse Keely Hodgkinson en Laura Muir, Mujinga Kambundji uit Zwitserland, Jaroslava Mahoetsjich uit Oekraïne, de Duitse Malaika Mihambo, Antigoni Ntrismpioti uit Griekenland, Sandra Perkovic uit Kroatië en de Servische Ivana Vuleta.

Hassan

Sifan Hassan werd vorig jaar verkozen tot beste atlete van Europa na haar 2 gouden medailles op de Olympische Spelen in Tokio. Marcell Jacobs, de Italiaanse olympisch kampioen op de 100 meter, is dit jaar bij de mannelijke kanshebbers de meest in het oog springende naam.

Nederlandse talenten

Voor de titel talent van het jaar zitten 2 Nederlanders bij de 10 genomineerde mannen. Dat zijn Niels Laros, Europees kampioen onder de 18 jaar op de 1500 en 3000 meter, en tienkamper Gabriel Emmanuel. Hij werd dit jaar wereldkampioen onder 20 jaar.