Weinig verrassend: Femke Bol en Sifan Hassan genomineerd voor Europese atlete van het jaar

Joris Kaper • 18:41, 22-09-2023 / Laatste Update: 01:04, 12-12-2023

Mooi nieuws voor Femke Bol en Sifan Hassan! Beide Nederlanders zijn genomineerd voor de titel voor Europese atlete van het jaar. Dat maakte de Europese atletiekfederatie vrijdag bekend. Op de shortlist staan in totaal 10 namen.

Voor Bol en Hassan is de uitverkiezing geen verrassing, gezien hun prestaties. Bol won de verkiezing vorig jaar zelfs al en dus kan ze haar titel Beste Atlete van Europa nog met een jaartje verlengen. Ook Hassan won de titel al eens, maar toen een jaar eerder, in 2021.

Wereldtitels

Bol won afgelopen zomer op de WK atletiek in Boedapest de wereldtitel op de 400 meter horden. Ook won de Nederlandse goud met de estafetteploeg op de 4x400 meter. En alsof dat niet genoeg was, won de Amersfoortse ook voor het 3e jaar op rij de finale van de Diamond League. Indoor greep Bol ook 'eventjes' een wereldrecord van 49,26 seconden op de 400 meter. Daarmee liep ze het 41 jaar oude wereldrecord van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova uit de boeken.

Mooie prestaties Hassan

Hassan won dit jaar de stadsmarathon van Londen in een Nederlands record: 2.18,33. Op de WK in Boedapast liep ze 3 afstanden. Vlak voor de finish van de 10.000 meter kwam ze daarbij ten val, waardoor ze een zekere medaille verspeelde. Hassan pakte gelukkig daarna nog zilver op de 5000 meter en brons op de 1500 meter.