WK atletiek: Sifan Hassan mist medaille op de 5000 meter, diskwalificatie estafettevrouwen

Pim Huberts • 12:24, 24-07-2022 / Laatste Update: 00:53, 12-12-2023

Sifan Hassan is er op de WK atletiek in het Amerikaanse Eugene niet in geslaagd een medaille te winnen op de 5000 meter. De meervoudig Olympisch kampioene streed op de typische Hassan-manier van voren, maar zakte in de eindspurt terug naar de 6e positie.

De 29-jarige atlete die eerder op de WK in Oregon als 4e eindigde op de 10.000 meter klokte ruim 2 seconden later dan de uiteindelijke winnaar van de 5000 meter Gudaf Tsegay uit Ethiopië.

3 jaar geleden won Hassan de gouden medaille op de 1500 en 10.000 meter op de WK atletiek. Vorig jaar werd ze in Tokio Olympisch kampioen op de 5000 en 10.000 meter én pakte ze brons op de 1500.

Diskwalificatie estafettedames

Waar de estafettemannen van de 4x 400 meter zaterdagnacht strandden in de series, dachten de estafettedames het beter gedaan te hebben. De ploeg bestaande uit Hanneke Oosterwegel, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters en Femke Bol eindigde als 3e in de series - goed voor een finale - maar werden toch gediskwalificeerd.

Cathelijn Peeters, de 3e loopster van de ploeg, liet bij de wissel met Lieke Klaver namelijk het stokje vallen. Nu mag je normaal gewoon het stokje oprapen en doorgeven, wat ook gebeurde. Toch vond de jury dat bij het hervatten van de race 1 van de andere renners gehinderd werd, dus diskwalificatie. De geweldige eindspurt van Femke Bol maakte dan ook niets meer uit. Zonde!