🎥 | Gevaar én geluk! IndyCar-rookie verliest wiel na pitstop-blunder: 'Scheelde niks'

Trevor Wagener • 21:01, 24-07-2023 / Laatste Update: 01:30, 12-12-2023

Een levensgevaarlijk beeld bij de IndyCar Series op de Iowa Speedway van het voorbije weekend: de 21-jarige rookie Sting Ray Robb van Dale Coyne Racing/Rick Ware Racing verloor na een pitstop zijn linkerachterband na een ongekende blunder van zijn monteurs.

Tijdens rondje nummer 158 ging het mis toen Robb na een goed staaltje miscommunicatie te vroeg vertrok. Kort gezegd zat de wieldop van zijn band nog niet helemaal vast toen hij het sein kreeg om te kunnen vertrekken. Te vroeg, dus.

IndyCar-wiel raakt los

"Bij de limiet-streep van de pitstraat wist ik, na niks gehoord of doorgehad te hebben, dat het mis was", zei Robb tegen NBC Sports. De coureur probeerde zijn No.51 Dallara-Honda ín de pits te houden, maar toen was het kwaad al geschied.

De band kwam los, stuiterde weg en zo de ovale baan op. Geen van de andere 27 coureurs werd geraakt door het levensgevaarlijke rubber. "Het scheelde niks", zei Robb opgelucht. Hijzelf gilde meteen over zijn boardradio dat er een gele vlag moest komen. "We probeerden zo snel als mogelijk te handelen maar met auto's om ons heen die zó hard rijden, gaat alles gewoon heel snel."

'Wéér een wiel met eigen wil'

Zijn team maakte bekend het - vaker voorkomende - probleem te zullen onderzoeken. Het voorval deed IndyCar-fans terugdenken aan eerdere recente incidenten. 2 maanden geleden raakte Kyle Kirkwood zijn wiel kwijt nadat hij de gecrashte wagen van Felix Rosenqvist raakte. Daar raakte eveneens gelukkig niemand gewond. Wel kwam het wiel op een nabije auto; de eigenaresse kreeg nadien dit goedmakertje.

IndyCar-topper en latere racewinnaar Josef Newgarden kon het wiel van Robb maar net ontwijken. Hetzelfde gold voor Conor Daly, die net voor nummer 18 Rinus van Kalmthout 17e werd. Daly weet wat het is om een losgeraakt wiel te raken. Hem overkwam zoiets al eens bij de Indy 500 van 2021: