Australische olympiër komt met de schrik vrij na dragen mankini: 'Hij heeft zijn excuses aangeboden'

Australische olympiër komt met de schrik vrij na dragen mankini: 'Hij heeft zijn excuses aangeboden'

19:44, 19-02-2024 / Laatste Update: 19:45, 19-02-2024

Een opmerkelijk moment in de ruitersport. De Australiër Shane Rose moest zich terugtrekken uit een springwedstrijd, omdat hij een mankini droeg. Dat kwam de drievoudig medaillewinnaar op de Olympische Spelen bijna duur te staan.

De schaars geklede ruiter wilde een grap uithalen, maar dit viel niet goed. Er kwam onderzoek naar het incident en maandag sprak Equestrian Australia (EA) zich uit. EA liet Shane vrijuit gaan. 'Shane heeft nagedacht over het incident en heeft zijn excuses aangeboden”, schreef CEO Darren Gocher in een verklaring. 'Hij begrijpt de hoge normen die iedereen bij ons verwacht van de high performance-programma betrokken.'

Shane zelf reageerde opgelucht op de uitspraak van EA. 'Ik ben blij met de beslissing van Equestrian Australia, en dat ik mijn campagne richting Parijs kan verderzetten. Nu is het tijd om me op mijn doel te concentreren, en de Australische ruiters om positievere reden in de media te krijgen: een olympische gouden medaille', schreef hij op Facebook.

Ruiter draagt mankini

Tijdens het springconcours werd juist chique kleding verwacht. Maar Rose dacht hier anders over. De 50-jarige Australiër droeg een oranje mankini, een gorillakostuum een outfit van een karakter van The Simpsons. Hij is nog in de race om de Olympische Spelen in Parijs te halen. Op Facebook schreef hij: "Als mijn kostuum iemand beledigd heeft, dan bied ik mijn excuses aan. Dit was nooit mijn bedoeling." 

Olympische Spelen

Rose won drie medailles op de Olympische Spelen, allemaal op teamevents. In 2008 (Beijing) en 2020 (Tokio) pakte hij met Australië de zilveren plak. Daarnaast was de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 goed voor een bronzen medaille.

Shane Rose droeg een mankini op zijn paard ©Getty Images