🦷 | Loop jij straks met een bitje over het voetbalveld?
i

Pro Shots

🦷 | Loop jij straks met een bitje over het voetbalveld?

Matthijs Nijhuis • 16:03, 16-05-2023 / Laatste Update: 14:43, 08-01-2024

In veel contactsporten zie je het: bitjes. Een plasticje dat ervoor zorgt dat je gebit op z'n plek blijft. In het profvoetbal komen die dingen eigenlijk niet voor. Tóch raken ook voetballers weleens een tand kwijt door een harde bal of een hardhandig duel. De grote vraag is dan ook: waarom dragen voetballers geen bitjes?

Voordat je het veld opstapt, trek je waarschijnlijk goede scheenbeschermers aan om je benen heel te houden. Verder heb je bij de F-jes al geleerd hoe je kopballen kan geven zonder hersenschade op te lopen. Toch zijn je tanden allesbehalve beschermd, terwijl het ook daar behoorlijk mis kan gaan. AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos verloor een paar jaar geleden nog zijn tanden in de eredivisiewedstrijd tegen PSV.

Artikel gaat verder onder Instagram-post

Het is ongetwijfeld niet z'n mooiste foto. Moet jij voortaan een gebitsbeschermer dragen om dit soort selfies te voorkomen?

Emil Bergström

Emil Bergström speelde tussen 2018 en 2022 onder meer voor FC Utrecht en Willem II. De verdediger is één van de weinige spelers van wie bekend is dat hij een bitje draagt: "Er heerst misschien een taboe op het dragen van een bitje in het voetbal", zegt de Zweed. In andere populaire sporten, zoals basketbal, dragen sporters wel gebitsbescherming. "Stephen Curry draagt ook een bitje. Hij is een legende, en ziet hij eruit als een vechter? Nee!"

Toch vindt Bergström niet dat de KNVB en FIFA het moeten verplichten. "Het moet een keuze blijven voor de speler." Hij ziet wél een andere mogelijkheid. "Het kan goed zijn als de voetbalbonden inzetten op het voorlichten van jeugdspelers, zodat ze uit eigen beweging en voor hun eigen veiligheid bitjes zullen dragen.”

KNVB

De voetbalbond is het eens met Bergström, het dragen van een bitje moet niet verplicht worden. "Een bitje kan inderdaad bescherming tegen gebitsletsel bieden, maar het is over het algemeen oncomfortabel", aldus de KNVB. Bovendien zijn wij geen ‘collisionsport’ zoals ijshockey, wij zijn een contactsport." De KNVB heeft er daarom geen problemen mee als spelers hun tanden beschermen, maar een verplichting gaat te ver. Bel dus niet meteen de tandarts! Investeren in een bitje is nog niet nodig.