Henk ten Cate verschijnt in populaire Nederlandse serie: 'Dacht dat ik in de maling werd genomen'
i

ANP

Henk ten Cate verschijnt in populaire Nederlandse serie: 'Dacht dat ik in de maling werd genomen'

Jeroen Rooseboom • 14:21, 20-12-2023 / Laatste Update: 22:42, 04-01-2024

Henk ten Cate is gestopt als trainer, maar dat betekent niet dat de oefenmeester stilzit. De 69-jarige Amsterdammer is vanaf deze week te zien in het 2e seizoen van de Videoland-serie Sleepers. Dat doet hij niet voor zichzelf: het geld wat hij daarvoor zou krijgen wordt gestort aan een goed doel.

Ten Cate speelt in de serie de rol van een medewerker van de Criminele Inlichten Eenheid (CIE). De bekende Nederlandse acteur en producent van de serie Robert de Hoog heeft de trainer gescout bij een voetbaltalkshow. Ten Cate in De Telegraaf: "Hij zat te kijken naar een voetbalprogramma waarin ik met Ruud Gullit en Marco van Basten te gast was en dacht meteen: daar zit de Jan-Willem die ik zoek!"

Zie ook: 🎥​ | ‘Henk ten Cate kon Ajax-trainer worden, maar gaat in politieserie spelen’

Toevallig had de oud-coach van onder andere Ajax het eerste seizoen van de serie gezien. Hij dacht dat het een grap was toen hij een bericht kreeg met de vraag of hij mee wilde spelen. "Ik dacht: ik weet niet wíe me in de maling neemt, maar hier trappen we niet in. Straks krijg ik Frans Bauer met Bananasplit op m'n dak, dus ik heb daar in eerste instantie niet op gereageerd."

Een week later werd hij gebeld met dezelfde vraag en toen had Ten Cate door dat het serieus was. "Wat kan het schelen, laten we het doen", dacht hij.

Voorwaarde

Maar wel op 1 voorwaarde. "Ik was toch een beetje bang een echte acteur het brood uit de mond te stoten. Dus ik stelde voor: 'Wat jullie willen betalen stort je maar naar een goed doel: Amsterdammers helpen Amsterdammers.' Als iemand een wasmachine moet hebben die dat niet kan betalen, dan gaat dat uit die stichting."

Ten Cate heeft genoten van de opnames en de dagen op de set. "Wat een wereld en wat komt er veel bij kijken. Ik heb de hele zomer door 10 opnamedagen gehad en deze week is in de nieuwe aflevering het eerste resultaat te zien."