Kjeld Nuis flikt het: sneller dan 100 kilometer per uur op schaatsen
i

Getty Images

Kjeld Nuis flikt het: sneller dan 100 kilometer per uur op schaatsen

Sjors Tanis • 12:14, 17-03-2022 / Laatste Update: 06:01, 08-01-2024

Het is Kjeld Nuis gelukt een nieuw snelheidsrecord op schaatsen op ijs te vestigen. Na mislukte pogingen woensdag haalde Nuis donderdag een snelheid van 103 kilometer per uur. 

Nuis kwam woensdag tot een snelheid van 88 kilometer per uur op het Noorse zoetwatermeer Savalen achter een auto met speciaal windscherm.

Grens van 100 kilometer per uur

Donderdag was het bij zijn 1e poging direct raak. De omstandigheden waren een stuk gunstiger in Savalen. Het was minder koud en ook het ijs was een stuk beter. Nuis profiteerde daar direct van. Hij haalde een snelheid van maar liefst 103 kilometer per uur en verpulverde daarmee zijn eigen record.

(tekst gaat verder onder het Instagram-bericht)

Topvorm

De tactiek tijdens de recordpoging was om zo dicht mogelijk op het windscherm te schaatsen, zodat Nuis voldoende energie over had om de grens van 100 kilometer per uur te halen. "Ik vloog echt over het ijs en elk bobbeltje voelde als een drempel. Zo hard schaatsen is technisch uitdagend en echt precisiewerk", zei Nuis. "Dit is echt het maximale wat mogelijk is op schaatsen. Hoe mooi is het om dat precies 4 jaar na de vorige Spelen te doen? Ik ben in topvorm, dus moest die 100 kilometer per uur eraan."

Nuis kan terugkijken op een succesvol seizoen, met onder meer het prolongeren van zijn olympische titel op de 1500 meter in Beijing. Afgelopen weekend sloot Nuis in Thialf het wereldbekerseizoen af met winst van de 1000 en 1500 meter. Na zijn geslaagde recordpoging in Noorwegen heeft Nuis ongeveer een maand vakantie en gaat hij naar eigen zeggen 'vooral even thuisblijven'.