Mart Smeets over seks met Ria Visser: 'Ik heb aan seks gedaan, gek hè?'
i

ANP

Mart Smeets over seks met Ria Visser: 'Ik heb aan seks gedaan, gek hè?'

Eimert Pruis • 18:14, 17-07-2021 / Laatste Update: 20:24, 13-12-2023

Mart Smeets heeft weer van zich laten horen op z'n Mart Smeets. De presentator en commentator was in een interview met Volkskrant Magazine weer heerlijk zichzelf. Zo heeft hij het over zijn sekspartij met de 18-jarige Ria Visser bij de Olympische Spelen in 1980 en dat hij net als een pak yoghurt een houdbaarheidsdatum heeft. "Ja, ik heb zelf ook seks gedaan, weet je dat? Gek hè?"

Smeets zal Smeets niet zijn als hij laat merken dat hij de interviewster helemaal niets vindt. Het begint al als ze het hebben over wat voor kleding NOS-verslaggever Henry Schut op tv draagt. "Het is een leuke opmerking van je, waarmee je de bedoeling hebt om iets op te rakelen, maar het heeft geen zin. Mart vindt zus of zo, dat wil je. Ik vind een heleboel dingen, maar ik vind een heleboel dingen ook te onbelangrijk om ze hardop uit te spreken."

Wel spreekt hij zich uit over het al dan niet gedwongen vertrek bij NOS. Dat volgens velen tegen de zin was van de icoon van de sportjournalistiek. "Ik was het er zo mee eens als wat!", lijkt Smeets wel te schreeuwen. Ook als de interviewster aangeeft dat zijn zoon en vrienden wat anders zeggen, blijft hij volharden dat hij het er mee eens was. "Ik verwijt de NOS helemaal niks. Op ieder pak yoghurt staat een houdbaarheidsdatum. Op ieder mens ook. Jij hebt ook een houdbaarheidsdatum. De vraag is: kun je ermee omgaan? Nou, ik kon dat."

Mart Smeets doet ook aan seks

Verder gaat het interview veel over seks. Zo schreef Smeets een roman, die niet zo goed verkocht. Volgens de interviewster vooral een boek met een heleboel seks. "Nou, een heleboel seks, er zaten 3 vrijpartijen in, en dat boek beslaat anderhalf jaar. Ik weet niet hoe vaak jij per jaar vrijt, maar ik hoop voor jou dat het meer is dan 3. Laat het in het boek 5 keer zijn. Zullen we er heel veel van maken? Dan zijn het misschien 8 vrijpartijen in een boek, in anderhalf jaar, madame. Jij vindt het veel. Daarmee heb je jezelf mooi geafficheerd."

Waarom een sportjournalist een roman met seks schrijft, vindt hij een rare vraag. "Mensen vinden het gek dat ik een boek schreef over seks. Smeets schrijft over seks! Ik heb zelf ook seks gedaan, weet je dat? Gek, hè?"

Smeets wilde hem er direct tussen stoppen

Helemaal niet gek, zouden wij zeggen. Ook dat hij ooit in HP/De Tijd over tennisster Steffi Graf seksistische opmerkingen maakte kunnen wij nog van hem accepteren. "Die foto van haar aan het strand, met zo'n opwapperende rok. Dan denk je toch: daar wil ik hem direct tussen stoppen", stond het in het tijdschrift. "Dat is erg zielig dat een journalist dat ooit heeft opgepikt en opgeschreven. Het was in een bar in Amsterdam en het was mannenpraat. Je denkt toch niet werkelijk dat ik zoiets in het openbaar zou zeggen?"

Smeets wordt uiteraard boos in het interview en eindigt dan ook op zijn manier. Duidelijk en eigenwijs. Als de interviewster het heeft over de Olympische Spelen van 1980, waar Smeets als 33-jarige getrouwde man het bed indook met de 18-jarige medaillewinnaar Ria Visser wordt Smeets helemaal boos. "Heeft een Volkskrant-journalist dan nooit ergens een wipje gemaakt? Ik vind dit ongepast, wat je vraagt. Volstrekt ongepast. Maakte ik daar een vrijage als NOS-mens, of gewoon, als mens? Ik weet dat ik lastig en koppig kan zijn. Zeker als jij zo zit door te zeiken over Ria Visser, dan word ik nukkig. Omdat ik vind dat je zeikt."

Lees hier het hele interview (€)