Sunderland-fans hullen Alan Shearer in shirtje van hun club voor derby tegen Newcastle
i

Getty Images

Sunderland-fans hullen Alan Shearer in shirtje van hun club voor derby tegen Newcastle

Bart van der Wijst • 20:52, 04-01-2024 / Laatste Update: 10:32, 15-01-2024

Alan Shearer is een clublegende bij Newcastle United. Die ploeg speelt zaterdag voor het eerst sinds lange tijd weer tegen aartsrivaal Sunderland. Supporters van die club vonden het een goed idee om Shearer in een shirt van Sunderland te hullen. Check beelden daarvan hieronder.

De afstand tussen Sunderland en Newcastle upon Tyne is slechts 19 kilometer. Het ontstaan van de rivaliteit dateert al van de Engelse Burgeroorlog (1641-1651). In die tijd stonden inwoners van Newcastle achter Koning Charles I, terwijl ze in Sunderland juist volgers waren van de Parlementarische beweging, die de macht weg wilden halen bij de koning.

Rivaliteit

De derby tussen Sunderland en Newcastle United is al een tijdje niet meer gespeeld vanwege de degradatie van Sunderland. Die ploeg degradeerde in het seizoen 2016/17 naar het Championship. Dat was juist het niveau waar Newcastle dat seizoen voetbalden. Zij promoveerden waardoor beide ploegen elkaar lange tijd misliepen. Dat kwam omdat Sunderland zelfs degradeerde naar League One. Inmiddels zijn ze weer terug op het 2e niveau van Engeland.

In 2016 stond de Tyne–Wear derby dus voor het laatst op het programma. Toen werd het in Newcastle 1-1, een half jaar eerder won Sunderland met 3-0 in eigen huis door goals van Adam Johnson, Billy Jones en Steven Fletcher. Zaterdag wordt de wedstrijd ook in het Stadium of Light gespeeld, de aftrap in het FA Cup-toernooi is dan om 13.45 uur.

Shearer in een Sunderland-shirt