Voormalig olympisch kampioen Michel Mulder heeft een goedaardige tumor: 'Een enorme schok'

Voormalig olympisch kampioen Michel Mulder heeft een goedaardige tumor: 'Een enorme schok'

08:15, 27-01-2024 / Laatste Update: 12:18, 27-01-2024

Michel Mulder (37) heeft een goedaardige tumor in zijn hoofd. Dat heftige nieuws deelde de voormalig olympisch schaatskampioen vrijdagavond kort na zijn optreden in het televisieprogramma Stars on Stage.

"Het was een enorme schok", zegt Mulder in een uitgebreid interview met de NOS, waar hij één keer zijn volledige verhaal wil vertellen. "Het is gelukkig goedaardig, maar het zit wel op een heel vervelende plek, die niet zo makkelijk te behandelen is." De tumor kwam aan het licht, omdat hij steeds minder hoorde met zijn rechteroor. Aanvankelijk dacht hij dat het om een propje in zijn oor ging. Maar na het verwijderen van het propje trad er geen verbetering aan zijn gehoor op. Daarop volgde meerdere onderzoeken. Een mri-scan in de zomer van vorig jaar maakte een einde aan de onzekerheid. Bij de scan werd een gezwel van zo'n drie centimeter gevonden.

Mulder wilde eerst niet zijn verhaal delen, maar tijdens de deelname aan het RTL-programma Stars in Stage trad hij toch naar buiten met het nieuws. Mulder werd geraakt door het nummer Morgen is Vandaag uit de musical Soldaat van Oranje. Als presentator Buddy Vedder aan hem vraagt hoe hij het nummer zo mooi kan zingen, verklaart Mulder dat hij een goedaardige tumor in zijn hoofd heeft. "Ter grootte van een golfbal’’, liet hij in de uitzending van vrijdagavond weten.

Olympische Spelen

Tijdens zijn succesvolle carrière won Michel Mulder onder meer goud op de 500 meter tijdens de Olympische Spelen van 2014. Na meerdere scans bleek er minimaal tot geen groei te zien aan de tumor. Door de minimale groei is het vrijwel zeker dat Mulder de tumor al tijdens zijn schaatscarrière had. "Ben ik er nog wel mooi olympisch kampioen mee geworden."

Operatie

Sinds vorig jaar is hij werkzaam als performance coach bij het internationale schaatscollectief Team Novus. Wat de toekomst hem brengt, is onzeker. Zo zal hij uiteindelijk doof worden aan zijn rechteroor en kan een operatie ook een gedeeltelijke verlamming in zijn gezicht zorgen. "Mocht de tumor worden verwijderd en mijn gehoor valt weg, dan zal dat even wennen zijn", zegt hij tegenover de NOS. Vanwege de risico's stelt Mulder de operatie voorlopig nog uit. "Nu kan ik tenminste nog horen met dat oor, dus laat ik het maar even zo."