Zico Waeytens ging van profwielrenner naar bokser: 'Na mijn gevecht moest ik helpen opruimen'
i

Zico Waeytens

Zico Waeytens ging van profwielrenner naar bokser: 'Na mijn gevecht moest ik helpen opruimen'

Sjors Tanis • 15:20, 29-04-2022 / Laatste Update: 09:22, 12-12-2023

Van wielrenner naar bokser. Zico Waeytens stapte in oktober 2019 voor de laatste keer op zijn fiets voor een profwedstrijd en stond 22 april 2022 voor het eerst in de ring voor een officiële partij. Sportnieuws.nl sprak met de 30-jarige Belg, die op punten als winnaar werd gekroond in zijn 1e gevecht.

"Ik had geen zin meer om te trainen door vele blessures", vertelt Waeytens over waarom hij stopte als profwielrenner. Dan is het wel heel opvallend dat hij voor het boksen koos. Daar wilden we wel het fijne van weten.

In geboortestad, man tegen man

Waeytens vocht zijn 1e bokspartij vrijdag in zijn geboorteplaats Ledegem, een dorp op nog geen 80 kilometer van de Nederlandse grens in Zeeland. "Dat was echt heel leuk, voor eigen publiek. Er is wel een enorme druk van mijn schouders gevallen." In de zaal zat namelijk veel familie. "Mijn vriendin, broer, ouders, tantes, neven, nichten, en zo kan ik nog wel even doorgaan", geeft de Belg aan.

"Iedereen die mij kent, weet dat ik van mezelf verwachtte dat ik zou winnen. Ik wilde presteren, had goed getraind. Ik had ook alles met de organisatie geregeld. Maar dat het dan lukt en je die eerste zege pakt, is erg mooi." Toch is Waeytens ook kritisch na de overwinning op de 33-jarige Maxim Simoens, een Belgische oud-voetballer en ook debutant in de boksring. "Ik weet dat ik veel beter kan", vertelt hij. "Ik wilde te graag, maar ik heb wel vechtlust getoond."

Check hier beelden van het boksdebuut van Waeytens (in het zwart):

(tekst gaat verder onder de video)

@ZicoWaeytens #Ledegem pic.twitter.com/ZN0ke0xfCS

— kris mahieu (@krismahieu) April 22, 2022

Wat vindt Waeytens zo mooi aan de vechtsport? "Dat het man tegen man is. De sterkste wint eigenlijk altijd. De opkomst is ook prachtig, met een eigen liedje. Dat doet veel deugd. 2 man in de ring, het publiek dat losgaat. Dat heeft iets speciaals." Over het slaan van zijn tegenstander is hij nuchter. "Dat doet me niks, want het is boksen. Dat weet je op voorhand als je de ring in gaat."

Vele blessures als wielrenner

Waeytens begon op 13-jarige leeftijd met wielrennen. Hij fietste onder andere voor Team Sunweb (tegenwoordig Team DSM) en won in 2016 een etappe in de Ronde van België. Toch vond de West-Vlaming het in 2019 welletjes. "Ik heb 9 blessures gehad, mentaal was het helemaal op", aldus Waeytens. Van enkelblessures tot een gebroken pols en ruggenwervel. "Blessure 3 en 4 gaan nog wel, maar bij 8 of 9 houdt het op. Ik had geen zin meer om te trainen. Ja, dan is het wel klaar."

Al tijdens zijn carrière op de fiets had Waeytens interesse voor de vechtsport en snel na zijn afscheid als wielerprof trok hij de bokshandschoenen aan. "Ik twijfelde nog tussen triatlon en boksen. Maar ik had geen zin om weer op de fiets te springen. Daar had ik zoveel tegenslagen meegemaakt. De bokswereld was een compleet nieuwe wereld voor mij." Mist Waeytens dingen uit het leven als profwielrenner? "Op trainingskamp gaan naar Spanje in de wintermaanden."

Check hier de zege van Waeytens in de Ronde van België 2016:

(tekst gaat verder onder de video)

Brood op de plank in de gym

Dus werd boksen de nieuwe passie van Waeytens. Hij begon vlak na zijn wielercarrière met trainen in de ring, maar door de coronapandemie kwam de vechtsport op een lager pitje. "Mijn beste vriend is toen een fitnesszaak gestart, daar heb ik aan meegeholpen. Van het verven van de muren tot het begeleiden van klanten. Daar verdiende ik mijn boterham mee, ik werkte meer dan 60 uur per week", vertelt Waeytens.

"Met boksen kon ik mijn geld natuurlijk niet verdienen zoals ik als wielrenner wel kon. Daardoor ging de focus wat minder op het boksen. Pas de afgelopen 2 maanden heb ik het boksen weer serieus opgepakt richting mijn eerste gevecht." Waeytens is ook personal trainer. "Van mensen die trainen voor een marathon tot mensen die wat kilo's kwijt willen."

Check hier de opkomst van Waeytens:

(tekst gaat verder onder de video)

Eindelijk relaxen

Vanwege het feit dat Waeytens ook betrokken was bij de organisatie van het gevecht, heeft hij de dagen na zijn debuut én overwinning in de ring nog weinig rust gehad. "Ik heb nog niet echt kunnen genieten. Na het gevecht heb ik bijvoorbeeld nog een buitenlandse bokser weggebracht", vertelt de 30-jarige Belg. "Ik heb een paar uurtjes geslapen, daarna moest ik helpen met opruimen. Eigenlijk heb ik nu (3 dagen na zijn wedstrijd, red) voor het eerst wat rust. Ik ga straks denk ik lekker een glaasje whiskey drinken."

De toekomst

Op 11 juni staat de volgende bokswedstrijd op het programma voor Waeytens. "Ik ga nu een week rusten en daarna toewerken naar het volgende gevecht." Zijn tegenstander is nog niet bekend. "Ik hou me daar niet zo mee bezig en wil vooral gewoon de ring in."

Hij gaat wel lessen trekken uit zijn debuut. "Ik kan beter, dat weet ik. Ik heb een betere techniek, dat kwam er niet helemaal uit. De volgende keer wil ik echt alleen focussen op boksen, dan ga ik me niet met de organisatie bezighouden."