Barney doet het heerlijk op Q-School: ‘Binnen een jaar staat-ie in de top 40’

15 februari 2021

BSR Agency
Barney Q-School

Raymond van Barneveld is op de weg terug. Momenteel staat de darter in de Final Stage van Q-School. De beste 12 darters krijgen daar een Tour Card, die weer recht geeft op grotere toernooien. Hoe het allemaal precies zit, vragen we aan Sportnieuws.nl-hoofdredacteur én dartkenner Martijn Baars.


Hoe doet Van Barneveld het op die Q-School?


"Hij staat goed te gooien! Ik heb al een paar keer een 100-gemiddelde gezien. Hij kan ook terugvechten na een achterstand. Gisteren stond-ie bijvoorbeeld een keer met 4-1 achter, en won hij met 6-4. Hij is lekker constant, hij wordt ook niet negatief als het even niet lukt."

"Ik denk dat dat komt door zijn nieuwe kijken op het leven. Hij was de laatste jaren niet meer zichzelf, zei hij. Hij is nu positief, heeft een vriendinnetje, heeft z'n leven echt weer op orde. Een jaartje geen darten heeft hem goed gedaan. Hij traint nu weer veel samen met Jeffrey de Zwaan, ook een goeie profdarter. Dan haal je het maximale eruit."

Hij is bij de Q-School ook nog enorm geliefd, hè?


"Ik zag in een tweetje dat er zelfs beveiliging staat bij de baan van Barney. Het is de enige baan waar dat bij moet gebeuren! Mensen zijn benieuwd wat zijn niveau is na een jaar ertussenuit. En dan zien ze allemaal een herboren Barney. Dat maakt toch wel weer indruk denk ik."

Durf je een voorspelling te doen? Waar staat Barney over een jaar?


"Ik denk dat-ie binnen een jaar in de top 40 kan staan. Als hij een jaar heeft zoals Dirk van Duijvenbode, die afgelopen jaar een finale van een major haalde en vaak goed was op de vloertoernooien, komt hij al snel ver. En die vloertoernooien sloeg de oude Barney vaak over, omdat hij daar geen zin in had."

Wat moet Barney precies doen om zo'n Tour Card te krijgen?


"Er zijn 4 dagen Q-School. De winnaar van elke dag krijgt een Tour Card en daarnaast de top 8 over die 4 dagen gemeten. Dat zijn eigenlijk de darters die het constantst presteren én dus geen dagzege hebben behaald. Als je de finale verliest krijg je 5 punten, de halve finale 4, kwartfinale 3, 8e finale 2 en 1 punt als je in de 16e finale wordt uitgeschakeld."

"Op de 1e dag pakte hij 2 punten, vandaag (maandag, red.) pakte hij er 4. Daarmee staat-ie totaal dus al op 6 punten. Geert Nentjes is bijvoorbeeld al praktisch zeker van een Tour Card: zondag verloor hij de finale en nu staat hij weer in de finale. Dat zijn al 10 punten. Veel concurrenten van Van Barneveld en Nentjes lagen er maandag al vroeg uit. Dat is voordelig."

Geert Nentjes is momenteel bezig met de finale op Q-School.

En zo'n Tour Card, wat kan je daarmee?


"Met een Tour Card ben je officieel darter bij de PDC. Dan mag je meedoen aan de grote toernooien. Met een Tour Card mag je sowieso meedoen aan alle vloertoernooien en kan je je kwalificeren voor toernooien als het WK. Voor het WK moet Van Barneveld in de top 64 komen van de PDC-ranglijst, of in de top 32 van de Pro Tour Order of Merit. Dat is een speciale ranglijst voor de vloertoernooien en Euro Tours."

"In totaal zijn er 128 profdarters. De top 64 daarvan is sowieso zeker van nóg een jaar met een Tour Card. Dan heb je nog een groep daarbuiten die zo'n Tour Card pas voor het 1e jaar heeft, en een Card heb je altijd 2 jaar. De darters die buiten die groepen vallen, moeten terug naar Q-School om opnieuw een Tour Card te bemachtigen. Vaak komen er extra plekken vrij door darters die met pensioen gaan."