Danny Jansen mateloos populair in buitenland: ‘Gaan zelfs merchandise opzetten’

5 mei 2022

PDC Europe/Kais Bodensieck
danny-jansen-the-mullet-interview-players-championship-9-debuut-euro-tour-4

Danny Jansen is een opvallende verschijning op het PDC-circuit. De pas 19-jarige darter uit Holten kan vanwege zijn matje nu al niet meer stuk bij veel dartsfans. Tel daarbij op dat Jansen ook nog eens enorm talentvol is en je hebt de ideale darter. Sportnieuws.nl sprak met Jansen over zijn matje, het debuut op de Euro Tour en zijn eindzege bij Players Championship 9 in april.


Door: Bart van der Wijst

"Het is een droomstart, laat ik dat maar gewoon zeggen", zegt Jansen met gevoel voor understatement. Met die droomstart doelt hij op het winnen van Players Championship 9 en zijn debuut voor een groot publiek bij de Austrian Darts Open. "Ik hoopte vooraf dat ik een beetje mee kon komen, maar als dat dan ook lukt is dat gewoon heel gaaf", aldus de Nederlander.

Debuut op Euro Tour
Dat hij mee kan komen, bewijst Jansen in zijn eerste maanden bij de PDC. Afgelopen weekend debuteerde hij op de Euro Tour bij de Austrian Darts Open. Daar had Jansen wel enigszins last van gezonde spanning. "Maar ik had er vooral erg veel zin in", blikt hij terug. "Dat is waar je van droomt natuurlijk, tussen het publiek staan en je opkomstnummer (Welcome to the Jungle van Guns N'Roses, red.) horen. Dat geeft zo’n enorme boost, dat is eigenlijk niet uit te leggen."

Dat het Jansen een boost gaf bewezen de indrukwekkende zeges op Radek Szaganski (100,96 gemiddeld) en Luke Humphries (6-2) wel. "Dat was gewoon een klasse overwinning", aldus Jansen over de zege op Humphries. "Er waren een hoop familieleden en vrienden mee uit Holten en Markelo. Dat was gewoon cool, zeker omdat het de eerste keer was."

Afgelopen zondag kwam Euro Tour 4 na een whitewash van Ricky Evans ten einde. "Bij hem viel alles en bij mij juist net niet. Dan ga ik er gewoon keihard af, maar dat is niet anders. Het was een goede leerschool voor mij", erkent Jansen.

Overwinning op Wright
Jansen pakte dus al zijn 1e PDC-titel (Players Championship 9) en staat van alle nieuwe tourkaarthouders het hoogste (71e) op de PDC Order of Merit. "Sommigen doen er 10 jaar over om een prijs te winnen, anderen halen ‘m helemaal niet en ik heb hem nu al te pakken", vertelt Jansen.

In Barnsley won Jansen Players Championship 9 door onder meer wereldkampioen Peter Wright op weg naar de finale te verslaan. "Ik keek mijn vader aan en die blik was goud waard. Het is zo super gaaf dat je van een wereldkampioen wint, daar was ik echt super trots op", benadrukt Jansen, die bij terugkomst nog een klein feestje met familie en vrienden vierde. "Daar hebben we gezellig wat op gedronken."

Nuchtere jongen
Inmiddels staat de teller door alle goede prestaties op 21.500 pond. Best veel geld voor een 19-jarige. Toch gaat al het geld in een spaarpotje dat gebruikt wordt om alle dartsreizen te financieren. "Ik hoef niet het duurste van het duurste, daar ben ik heel eerlijk in. Dat is nergens voor nodig. Natuurlijk zou het leuk zijn om er zo nu en dan wat leuks van te doen, maar de eerste jaren gaat het geld gebruikt worden voor mijn dartsontwikkeling", zegt Jansen nuchter.

Merchandise
Ondanks zijn nuchtere aanpak is Jansen mateloos populair. Dat merkt hij zelf ook. "De publiciteit in het buitenland is echt niet normaal. Hier in Nederland ook trouwens. M’n haar is echt wel een dingetje. Ik krijg ook veel berichten van mensen, dus daardoor gaan we merchandise opzetten", onthult de Nederlander.

© PDC Europe/Kais Bodensieck"Als ik mensen daar – of bijvoorbeeld met het gooien van mijn flights in het publiek - gelukkig mee kan maken vind ik dat wel heel leuk", verzekert hij. Wat voor merchandise? "Denk aan polootjes, sleutelhangers in de vorm van mijn flights etc. Dat wordt allemaal in de loop van deze maand gepubliceerd en komt dan online."

Doel
Voorafgaand aan dit jaar stelde Jansen zich als doel om zich voor het WK te plaatsen, dat is al bijna een formaliteit. Dus kijkt hij verder. Ook de World Grand Prix staat stiekem op zijn lijstje. "Als ik die mee mag gooien zou dat wel een bonus zijn. Verder probeer ik me nog voor een paar Euro Tours te kwalificeren."

En als hij eenmaal in Alexandra Palace staat? "Daar wil ik sowieso 1 ronde winnen, misschien wel 2. Toch even laten zien dat we er zijn", zegt hij stellig.

© PDC Europe/Kais Bodensieck