Het verhaal van dartsensatie Florian Hempel, die eerst professioneel handballer was

15 oktober 2021

Lawrence Lustig/PDC

Het EK darts duurde voor Peter Wright welgeteld 1 dag. In ronde 1 werd hij eruit geknikkerd door de Duitse Florian Hempel. Een lange, slungelige vent versloeg de oud-wereldkampioen met 6-3. Het verhaal van die Hempel blijkt een bijzondere te zijn.


Florian Hempel: van handbal naar darten


De inmiddels 31-jarige Hempel was namelijk lange tijd een handballer. Hij kwam uit in de 2e Bundesliga, voor clubs als AVA van Dessau-Roßlauer. Goed, die club zegt u waarschijnlijk niks, maar voor het idee. In Keulen woonde hij in een gedeelde flat, waar zijn medebewoners weleens een pijltje gooide. Dus Hempel deed mee.

Op een gegeven moment had-ie de smaak te pakken en scheurde hij naar de dartwinkel toen bleek dat een paar shafts waren afgebroken. In die winkel vroegen ze naar wat voor pijlen hij precies op zoek was. Toen hij zijn bijzondere verhaal vertelde, nodigde ze hem uit voor een koppeltoernooi in Keulen.

Hempel naar dat koppeltoernooi toe, wint-ie hem direct! Met het geld dat hem dat opbracht, schreef hij zich een half jaar later in voor een Euro Tour-kwalificatietoernooi in Leverkusen. Hij speelde tegen landgenoot Nico Blum, kwam 5-1 achter, maar won met 6-5! Op dat moment kreeg Hempel door hoeveel talent hij eigenlijk had.

Dit verhaal vertelde Hempel in de Duitse podcast 'Game On'. "Het laat gewoon zien dat ik denk dat je alles kunt doen. Ik wist wat ik kon, wist wat ik kon spelen. Ik heb ook vertrouwen in mezelf, in mijn spel, wat ik thuis kan spelen, wat ik op het oefenbord kan brengen."

Eerder dit jaar gooide Hempel al een 9-darter.