Jurjen en Roos van der Velde veroveren dartswereld: ‘Kwalificatie voor het WK darts is binnen handbereik’

5 augustus 2022

Eigen foto

Jurjen (19) en Roos (17) van der Velde behoren tot de grootste dartstalenten ter wereld. De een werd al eens wereldkampioen bij de jeugd en is dicht bij een doorbraak bij de PDC, en de ander is dé beste dartster onder 18 van Nederland, met het winnen van de Dutch Open als hoogtepunt. Sportnieuws.nl reisde af naar het Groningse Zevenhuizen en sprak met de talentvolle darters.


Door: Pim Huberts

Je zou het misschien niet verwachten, maar een boerderij in Zevenhuizen - een klein dorpje in Groningen met nog geen 3000 inwoners - is het thuis van 2 van de meest succesvolle jeugddarters van Nederland. Jurjen en Roos, broer en zus, reisden met hun dartpijlen in de koffer al heel Europa rond.

Debuut in Ally Pally
Jurjen was een grootheid in de jeugd. Hij dartte zich een hele muur met prijzen vol (zie foto), en ook de stap naar de volwassenen heeft-ie al snel gemaakt. De voormalig wereldkampioen onder 18 won al titels op de Development en Challenge Tour én gooide dit jaar een 9-darter.

"Ik ben nu zó dichtbij. Een PDC-tourkaart en kwalificatie voor het WK Darts zijn binnen handbereik. Dat zou een enorme stap zijn", vertelt de nuchtere Groninger. "Een jaar of 5 geleden vroeg Jacques Nieuwlaat (dartscommentator) mij over hoeveel jaar ik op het PDC-podium wilde staan. Toen zei ik dat ik dit over 5 of 10 jaar wel goed zou vinden. Nu zijn we 5 jaar verder en is het allemaal snel gegaan.


De muur vol met prijzen van Jurjen van der Velde

'Pondjes binnenharken'
Toch blijft Jurjen realistisch. Met nog 9 (van de 24) toernooien te gaan, staat de 19-jarige darter 5e op de ranglijst van de Development Tour, een toernooienreeks voor darters tot 24 jaar. De eerste 2 darters van die ranglijst winnen een PDC-tourkaart en een WK-ticket. "De darters boven mij hebben allemaal al een tourkaart én kunnen zich ook op een andere manier voor het WK kwalificeren, waardoor ik dus nu alsnog virtueel een WK-ticket en tourkaart win."

"Uiteindelijk zou dat allemaal nog mis kunnen gaan, dus ik ga de aankomende toernooien gewoon lekker darten. In het verleden heeft er weleens iemand een WK-ticket verloren op 50 pond. Tja, dat is net 1 gemiste dubbel zeg maar. Daar wil ik nu niet aan denken, we gaan gewoon pondjes (voor de ranglijst, red.) binnenharken", vertelt Jurjen in de dartkamer.

Jurjen na het winnen van zijn eerste Challenge Tour-titel, het 2e niveau van het darten

'Speren' op het EK Darts
Ook Roos heeft al een succesvol jaar achter de rug. De 17-jarige studente mediavormgeving won dit jaar op een groot podium in Assen de meisjescategorie van de Dutch Open, een dartstoernooi met de meeste deelnemers ter wereld.

Ze was nog maar net terug vanuit Hongarije waar ze Nederland mocht vertegenwoordigen op de WDF Europe Cup Youth (ook wel het EK darts voor jeugd).

"Dat was echt een hele mooie ervaring", vertelt Roos enthousiast. In de koppels (met Chantal Tessin, red.) hebben we de kwartfinales behaald, wat ik al echt niet verwacht had. Ik stond lekker te gooien en bij de singles gooide ik zelfs Europees kampioene Aurora Fochesato van het bord met 3-0. Helaas strandde ik vervolgens bij de laatste 16 na een retespannende wedstrijd tegen een Schotse, maar ik stond echt wel te speren hoor."

Tussen de mannen
Het niveau van Roos, die binnenkort 18 wordt en dus in de vrouwencategorie mee zal doen, wordt steeds hoger. Ze werd dit jaar, net zoals broer Jurjen, kampioen bij de Friese Darts Bond en haalde recent de kwartfinales van een groot toernooi in Slagharen. En dat was tussen de mannen, waaronder een aantal grote namen.

"Ja, dat was wel echt mooi. Toen verloor ik pas van Mike de Decker (nummer 64 van de wereld, red.)", aldus Roos. "Als meisje is het spelen van dit soort middagtoernooien wel het beste, in de avond kan je best weleens een vervelende dronken man tegenkomen."
Roos van der Velde wint (na heel veel zenuwen rondom de dubbels) de Dutch Open 2022 bij de meisjes

Sportieve familie
Jurjen en Roos zijn de jongsten uit een familie van 5 kinderen vol sportief succes. Zo voetbalden broers Joey en Danny op nationaal niveau in de zaal en was zus Miranda bakkenist in een sidecar. Broer Joey behaalde ook nationale successen op de motor. Voetbal, motorsport en darts, het leeft allemaal binnen de familie.

En dat heeft misschien wel te maken met moeder Marianne. "Zolang ze er maar vol voor gaan, support ik ze in alles en sta ik direct voor ze klaar", vertelt ze. "Ze moeten alleen wel hun diploma's halen voor het geval het niet lukt." Hierop antwoordde Jurjen met een glimlach:

"Helaas wel ja. Kijk, mocht ik het allemaal niet halen en gewoon een 40-uursbaan krijgen dan heb ik in ieder geval iets moois om op terug te kijken. Maar daar gaan we natuurlijk niet vanuit."

'Bleek meteen dat ik talent had'
Terug in de dartkamer vertellen Jurjen en Roos over de 1e keer dat ze de dartpijltjes oppakten. "Toen ik 12/13 jaar was, ging ik een keer naar een jeugdranking in Sneek en toen bleek dat ik meteen talent had", vertelt Jurjen.

"Al snel won ik het 1e nationale toernooi waar ik aan meedeed en toen is het snel gegaan. Toen heeft Roos het darten ook uitgevonden. Destijds dartten we nog een beetje samen, nou was toen het niveauverschil nog niet heel groot. Nou wel... iets meer. Ik train dus liever zelf."

Laatbloeier
De darter was er dus niet supervroeg bij met het 'prikken' van 180'ers. "Dus niet vanaf de geboorte ofzo", zegt Jurjen nog niet beseffend wat-ie nu eigenlijk probeerde te zeggen. "Je ging niet dartend de baarmoeder uit denk ik", lacht Roos zoals alleen een zusje haar broer kan toelachen.

Aangekomen bij de prijzenkast van Roos (zie foto) zegt ze: "Ik ben eigenlijk best vaak 2e geworden haha", waarop ook Jurjen stiekem grinnikt. "Maar ik ben wel super trots op de medailles van het EK 2019."


De overvolle prijzenkast van Roos van der Velde

'Het 1e wat ze doen is er eentje achterover tikken'
De dartsport wordt vrijwel altijd gelinkt aan de kroeg. In de BDO-tijd stonden de bierpullen gewoon tijdens een tv-uitzending op het tafeltje naast de oche (de verhoging waarachter de darters gooien). Zoveel jaren later zijn de biertjes misschien wat beter verstopt, maar is er niet veel veranderd.

"Het gaat bij de PDC natuurlijk ook om de serieuze knaken", vertelt Jurjen eerlijk. Roos is wat feller tegen het alcoholgebruik. "Ik wil wel gewoon legit darten, dat het gewoon uit mezelf komt", zegt ze. Waarop Jurjen antwoordde met een lach: "Dat zei ik ook toen ik 17 was hè."

Wat brengt de toekomst?
Jurjen reist in de week van 19 augustus af naar Duitsland om een belangrijk weekend te darten op de Development Tour. Hij zal daar zijn strijd hervatten om een ticket voor het WK darts én de start van een professionele carrière als darter in de vorm van een PDC-tourkaart.

Roos zal een week later voor het eerst tussen vrouwen als Lisa Ashton en Fallon Sherrock darten op de PDC Women's Series. Sportnieuws.nl wenst hun succes toe!