Martijn Kleermaker uitgeschakeld op WK na rampzalige avond tegen dartsmachine James Wade

30 december 2021

Getty Images
James Wade-Martijn Kleermaker

Martijn Kleermaker heeft een heel pijnlijke avond gehad op het WK darts. Niet alleen werd de Nederlander door wereldtopper James Wade uitgeschakeld, hij won ook nauwelijks een leg (4 om precies te zijn). Wade walste (zoals zijn bijnaam) als een machine met 4-0 in sets over 'The Dutch Giant' heen.


Het WK darts is zo op een ramp uitgedraaid voor de Nederlandse equipe. Liefst 10 deelnemers had Nederland bij de start in Alexandra Palace, maar na de jaarwisseling komt niemand meer terug. Het is voor het eerst sinds 2012 dat er geen enkele Nederlander in de kwartfinale van het WK staat.

Kleermaker komt langzaam op gang
De stabiele Wade begon meteen goed, terwijl Kleermaker er nog even in moest komen. Bij de Engelsman weet je dat je top moet zijn om hem bij te houden. Wade haalt altijd een constant redelijk hoog niveau. Kleermaker kreeg alleen een kansje op een dubbel in de 3e leg, maar hij miste de tops. Wade sloeg op dubbel 10 toe. Een heerlijke start voor 'The Machine'.

'The Dutch Giant' begon de 2e set nog lekker met een 180'er maar hij miste 3 kansen op de dubbel. Wade liet dat natuurlijk niet ongestraft gebeuren en gooide 104 uit. Wade hield met gemak zijn eigen leg en kreeg ook weer kansen om Kleermaker te breaken. Deze keer slaagde de Nederlander er wel in om bij zijn zoveelste kans raak te gooien en op het scorebord te komen. Even dacht Kleermaker de smaak te pakken te hebben en scorend ging het iets beter. Wade gooide alleen 'eventjes' 116 uit. Daar had hij niet op gerekend.

Martijn Kleermaker
De lange armen luisterden niet

Kleermaker krijgt zijn lange armen maar niet aan de praat
De bebaarde darter begon gewoon weer heerlijk aan de 3e set met 174. Kleermaker moest iets doen, maar zijn lange armen luisterden maar niet naar zijn dartsbrein. Toch had de Nederlander daar iets aan gedaan in de pauze. Hij gooide op de leg van Wade bijna een dikke finish uit, om vervolgens met dubbel 8 Wades leg te pakken. Wade reageerde door terug te breaken met een uitgooi van 110. In de beslissende leg was Wade onnavolgbaar, hoe goed Kleermaker ook gooide.

Kleermaker begon aan de 4e set en kreeg 5 pijlen op een dubbel en misten ze alle 5. Tja, dan houdt het al snel op. Wade verontschuldigde zich dat hij de pijl erin gooide. Medelijden is wel het ergste wat je kan krijgen als sporter. Op z'n eigen leg kwam Wade zoals gewoonlijk niet in de problemen. En de 1e matchdart op de leg van Kleermaker miste hij zowaar. Dus mocht de Nederlander nog een legje bijschrijven. Daarna gooide Wade het niet als een ware machine uit. De machine stokte even, maar de 6e matchdart ging alsnog raak.