Michael van Gerwen laat zich ringeloren door meesterlijke Snakebite: ‘Hij gooide fantastisch’

25 juli 2021

Lawrence Lustig/PDC
Michael van Gerwen

Michael van Gerwen is geen moment in de buurt geweest van de finale van de World Matchplay. De Nederlandse topdarter liet zich ringeloren door een meesterlijke Peter Wright. De Schotse darter speelde hoogstaand en was Van Gerwen op alle vlakken de baas in Blackpool: 17-10. In de finale treft Wright Dimitri van den Bergh.


Wright duwde Van Gerwen direct met zijn rug tegen de muur. Hij brak zijn Nederlandse opponent in de 4e leg en liep uit naar 4-1. Vervolgens plaatste de Schot ook nog een demarrage om 'u' tegen te zeggen. Bij 7-4 miste Wright op een haar na de dubbel 12 voor een spectaculaire 9-darter. Vervolgens was het via de 10e pijl wel raak, en liet de wereldkampioen van 2020 daar ook nog eens prompt twee 11-darters op volgen.

Van Gerwen gaf zich echter niet gewonnen na dit staaltje hogeschooldarten van Wright. De Brabander knokte zich terug van 10-4 naar 10-8, maar kon vervolgens geen potten meer breken. Met een gemiddelde van 110,66 per drie pijlen tegenover 101,55 voor Van Gerwen, was Wright de dikverdiende winnaar.

'Op bepalende momenten heb ik het laten afweten'
"Op veel bepalende momenten heb ik het af laten weten en dat mag ik mezelf kwalijk nemen", zei Van Gerwen na afloop voor de camera van RTL7. "Maar hij stond fantastisch te gooien. Zijn eerste pijl zat continu in de triple 20. Daardoor was ik er de hele tijd een beetje achteraan aan het lopen. Ik denk dat ik vanavond tegen een heel goede Peter Wright stond te spelen."

Na zijn overwinningen in 2015 en 2016 moet Van Gerwen dus nog even wachten op zijn derde eindzege in de World Matchplay. Voor Wright wordt het zondag een herkansing. In 2017 moest hij in de finale namelijk buigen voor Phil Taylor.

Schots-Belgische finale
Wright neemt het zondag in de finale op tegen Van den Bergh. De Belgische titelverdediger kwam een moeizame openingsfase te boven en won met 17-9 van de Pool Krzyszstof Ratajski.

Ratajski schoot uit de startblokken in het Engelse Blackpool en ging de eerste pauze in met een 4-1 voorsprong. De Pool liep ook uit tot 6-2 en leek op weg naar een stunt, maar na de eerste missers van Ratajski profiteerde Van den Bergh via dubbel 18. Het bleek het begin van een comeback.

Van den Bergh, nummer 8 van de wereldranglijst, won ook de 10e leg en ging zo met een achterstand van 6-4 voor een 2e keer pauzeren. Daarna ging het echt lopen bij de Belg, terwijl Ratajski, nummer 13 van de wereld, steeds meer missers produceerde. Van den Bergh liep uit naar 9-6 en gaf die voorsprong niet meer uit handen. Via dubbel 5 haalde hij met 17-9 de overwinning én een nieuwe finaleplaats op de World Matchplay binnen.

Peter Wright