Raymond van Barneveld wil vlammen: 'Schoorsteen moet ook roken'
i

Proshots/Bewerking SN

Raymond van Barneveld wil vlammen: 'Schoorsteen moet ook roken'

Trevor Wagener • 20:19, 14-06-2021 / Laatste Update: 03:19, 06-01-2024

Na een kort pensioen en een jaar vol familieperikelen is dartlegende Raymond van Barneveld terug van weggeweest. Kort na zijn officiële terugkeer veroverde hij zijn tourkaart en recent tekende hij een meerjarige sponsordeal met Target. De Super Series deze week zijn nieuwe mogelijkheden om zich te laten zien. Sportnieuws.nl sprak met RvB over zijn comeback, gezondheid, bewijsdrang, omgaan met prestatiedruk en zelfliefde.

Van Barneveld vertoeft al enige tijd in Londen. "Ik ben hier sinds eind mei. Samen met mijn vriendin Julia verblijven we in een appartement van een vriendin van haar. Het gaat slecht met mijn schoonmoeder. Zij is ziek en onlangs geopereerd. Julia is enig kind, dus de familie kan alle hulp gebruiken." Opvallend is de kalmte waarmee hij het meedeelt. Daarnaar gevraagd is Van Barneveld rustig en nuchter in zijn antwoord. "Niemand heeft dit graag maar ja, die dingen gebeuren he?"

Zijn eigen ouders kampen ook met gezondheidsklachten en onlangs overleed een goede vriend aan een hartaanval. "Ik heb de voorbije maanden qua gezondheid in mijn familie wel voor mijn kiezen gehad", gaat hij verder. "Het is soms lastig om aan mezelf te denken én mijn mensen bij te staan. Daardoor zat ik soms niet met mijn hoofd bij het darten." Zelf voelde hij zich de afgelopen maanden ook een paar keer niet lekker. Zo viel Van Barneveld bijvoorbeeld flauw in Milton Keynes.

(On)zekerheden

Waar men dacht dat hij de druk niet aankon en anderen de oorzaak bij zijn suikerziekte zochten, lag het ergens anders aan. Waaraan precies weet Van Barneveld ook niet. "De stress, denk ik. Ik moest gooien terwijl ik eigenlijk bij mijn familie wilde zijn. Dat zijn lastige keuzes en dat flauwvallen, had iedereen kunnen gebeuren." Dat is geweest, aldus Barney. "Daar wil ik het liever eigenlijk ook helemaal niet te veel over hebben. Wat geweest is, is geweest en ik focus me op de positieve dingen. Zo spreek ik bijvoorbeeld mijn zoon Mike weer na 2 jaar. Dat doet me enorm goed."

Vooruitkijken, lijkt hij ermee te willen zeggen. Hoewel de topdarter toegaf tijdens de coronapandemie genoeg tijd voor zichzelf te hebben genomen, hekelt hij de onzekerheden die corona met zich meebrengt. "Als ik ergens niet tegen kan, zijn het zulke onzekerheden. Ook dat past helemaal bij deze tijd." Door corona is het nu niet zeker of alle toernooien doorgaan, vervolgde hij.

"Misschien wordt er nog iets tussengevoegd. Het is vandaag de dag nogal een omslachtig gedoe om te gaan reizen, met al die tests enzo. Eén doffe ellende." Normaal gesproken leeft de darter aan de hand van de dartskalender. "Nu is het nog niet bekend waar je, bij wijze van spreken, over enkele weken staat te gooien." Pijlen smijten doet hij genoeg. Van Barneveld vertelt als een heus trainingsbeest over zijn schema (lees door na de post!).

 

 

Een bericht gedeeld door Jeffrey De Zwaan (@jeffreydezwaan180)

Uren aan de oche

"Ik train iedere dag een paar uur. Harder dan ooit, maar dat eisen mijn coach Iwe Kuitert en trainingsmaat Jeffrey de Zwaan ook. Er zitten dagen bij dat ik 's ochtends om 9 uur al sta te gooien." Iets waar Van Barneveld - 'ik ben geen ochtendmens' - soms nog aan moet wennen. "Af en toe denk ik nog: 'laat me uitslapen man, waarom zo vroeg?' maar niet iedereen gaat er op eenzelfde manier mee om. Ik doe het uiteindelijk om een zo goed mogelijk werkend ritme voor mezelf te creëren en vanuit daar te presteren."

Voor zijn pensioen was Van Barneveld niet de grootste fan van de vloertoernooien waar hij nu wél aan meedoet. De 3e Players Championship-overwinning bracht daar verandering in. "Destijds was ik daar minder happig op. Na ruim 35 jaar darten op het hoogste niveau had ik die toernooien toen wel gezien. Die dagen in Barnsley en Wigan gingen me tegenstaan." Toen had Van Barneveld nog niet dezelfde mindset als tegenwoordig. "Stel ik had toen om 12 uur mijn eerste wedstrijd, dan stond ik om 9 uur in te gooien."

Vaak was hij dan nog niet helemaal 'wakker'. "Ik ging erheen onder het mom van 'we zien het wel', een beetje laconiek. Dat is niet de instelling natuurlijk, daarom viel ik ook buiten alle rankings. Vandaar ook dat we er nu zo hard op trainen. Ik ben niet meer de jonge hond van vroeger en als ik eenmaal onverschillig word, ben ik geen aardig persoon meer voor mijn omgeving."

Back in business

Na de gezondheidskwesties in zijn familie, die van hemzelf, zijn echtscheiding en de schadeproblemen aan zijn huis gaven hem tijdens de pandemie tijd om na te denken. "Ook over terugkeren, maar daar was ik toen niet zozeer mee bezig." Van Barneveld wilde aanvankelijk zijn geld met demo’s verdienen, totdat Kuitert hem in oktober vorig jaar in de Haagse binnenstad onder het genot van een kop koffie overhaalde. "Door corona gingen al die demo's niet meer door, dus moest ik iets."

Hij keerde tot groot genoegen van zijn fans en dartminnend Nederland terug. Iets dat weinig mensen aan zagen komen. "Dat snap ik wel, aan de andere kant: ook niemand zag corona aankomen", reageert hij. Van Barneveld lacht om de kritische noten dat hij enkel terugkeerde voor het geld. "Ergens is dat wel zo, want de schoorsteen moet uiteindelijk blijven roken en het leven is nou eenmaal duur. Helemaal na een jaar als daarin dingen als een scheiding gebeuren."

Maar... niemand kan in zijn portemonnee kijken, voegde Barney daaraan toe. "Uiteraard heb ik door de jaren heen goed verdiend, al waren dat in die tijd wel andere bedragen dan tegenwoordig." Hij haalde het prijzengeld van WK-winnaar Gerwyn Price aan. "Die pakt even een half miljoen! Toen ik het WK won, had ik 32.000. Ook mooi, maar daarmee neem je nog geen ontslag bij je baas." Nadat Van Barneveld er opnieuw vol voor ging, ging het snel.

Elke dag een winnaar

"Wonder boven wonder won ik enkele maanden later mijn 1e toernooi sinds 2013. Echt, wat er wel niet na hard werk en veel geloof in jezelf kan gebeuren." Hoe anders was dat in zijn 'slechte' tijd voor zijn pensioen? Van Barneveld maakt verre van de depressieve indruk die hij toen door liet schemeren. "Ik leer nog elke dag te houden van mijzelf", ging hij verder. "Na een nederlaag boorde ik mezelf altijd al de grond in en stopte ik mijn gevoelens in een hoekje."

Zo was Van Barneveld een meester in zichzelf met anderen vergelijken. "Dan zei ik: 'je bent niet de beste', als ik mijn 5 wereldtitels tegen de 16 van Phil Taylor afzette. Als ik dan zo negatief over mezelf praat en denk, komt er natuurlijk niks goeds meer uit terwijl ik wél altijd vechtlust en veerkracht heb getoond. Dat moest gewoon anders." Dat laatste draagt bij aan zijn legendarische status, weet ook Van Barneveld. Trots zijn op zijn eigen kunnen, is hem zo nu en dan nog vreemd maar past hem als gegoten.

"Voorheen wuifde ik complimenten ook altijd weg of ik geloofde de mensen niet. Zodra er iemand zei dat hij of zij 'graag naar mijn spel keek', moest ik soms wel eens lachen. Tegenwoordig mag ik meer trots zijn dat er wereldwijd mensen zijn die ervan genieten als ik moet gooien. Dat kan ik nu veel beter hebben." Waar ligt dat dan aan, een andere motivatie? "De liefde voor de sport, denk ik. Het 'graag doen' in plaats van 'de beste willen zijn'. Ik kan bijvoorbeeld, door deze coronaperiode, echt niet meer wachten om weer voor veel publiek te spelen. Het resultaat zie ik dan wel weer."

Gooien, geloven & genieten

Als Van Barneveld ergens mee gestopt is, is het wel het nastreven van onrealistische doelstellingen. "Ik denk dat dat ook iets wat met de jaren is gekomen. Je wordt ouder, realistischer. Kijk, dit huidige dartjaar komt helemaal goed met en voor mij. Ik ga van me laten horen, alleen is nummer 1 van de wereld worden niet mogelijk. Een doel zoals mezelf plaatsen voor het WK bijvoorbeeld, kan wél." Zonder te hoog van de toren te blazen, barst Barney van het zelfvertrouwen.

"Recent won ik nog van Nathan Aspinall in Duitsland, toen hij aan kop stond in de Premier League. Nee joh, ik kan het iedereen nog altijd héél moeilijk maken." Zichzelf ook, al ligt zijn vizier vooral op het genieten van zijn leven en zijn sport. "Dat laatste lukt me nu zoveel beter dan jaren geleden. De idealen zijn gewoon anders geworden. Nu moet ik soms lachen als ik tegen mezelf zeg: 'je hebt gewoon bij 3 bonden meerdere wereldtitels gepakt'. Eén bij de PDC, 4 bij de BDO en 3 bij de WDF. Wie kan dat nou zeggen?"