Recorddarter snapt laks Guinness Book of Records niet: 'Ongeloofwaardige oplichters'
i

Frank Posthumus en Wyan Alders/Eigen foto

Recorddarter snapt laks Guinness Book of Records niet: 'Ongeloofwaardige oplichters'

Trevor Wagener • 00:41, 27-05-2021 / Laatste Update: 12:08, 05-01-2024

Recorddarter Frank Posthumus is nog steeds boos op het Guinness Book of Records. In oktober 2019 gooide de Assenaar samen met Wyan Alders liefst 53 uur lang dartpijlen in een bord. Hiermee dachten zij een 5 jaar oud wereldrecord te hebben verbroken. Achteraf bleek dat 2 Engelsen, Kevin Bryan en James Hoult, het record al enkele maanden eerder op hun naam hadden gezet maar volgens Posthumus onder nogal discutabele omstandigheden. Hij ging op onderzoek uit en maakte bezwaar. Tot Posthumus' eigen verbazing en boosheid werd dat ijskoud afgewezen. "Ongeloofwaardige oplichters zijn het!", zegt hij tegen Sportnieuws.nl.

Posthumus, zelf niet vies van een recordpoging meer of minder, besloot in 2018 om het record voor 'longest marathon darts playing' voor 2 personen aan te pakken. Hij vroeg het aan Alders en kreeg hem zo ver. Samen probeerden zij in oktober 2019 het record van 50 uur, 50 minuten en 50 seconden te doorbreken.

"Het oude record stond al járen", aldus Posthumus. "Dat kwam uit 2014 en was nog nóóit verbroken. Het leek Wyan ook leuk om te doen en zo begon het." Ondanks de aanslag op hun lichamen boekten de mannen succes.

Trotse recordbrekers

Tientallen geïnteresseerden keken toen via de stream mee hoe Posthumus en Alders niet alleen aan de Guinness-eisen voldeden, maar ook 53 uur klokten. "Het oude record van 2014 moest hier wel mee verbroken zijn. We gingen eroverheen qua uren, hadden netjes alle regels en voorschriften doorgenomen. Het werk leek beloond, maar niets bleek maanden later minder waar."

Hun ge-ijsbeer en gegooi bleek uiteindelijk voor niets. Bryan en Hoult gingen hen dus al eerder, in juli 2019, voor. Zij klokten 58 uur en wat extra minuutjes, al wisten de recorddarters daar op dat moment nog helemaal niks vanaf. Guinness had Posthumus en Alders, ondanks het van tevoren vele corresponderen, voor hun poging niét ingelicht over de net gedane poging van de mannen uit Engeland.

Toevallige ontdekking

"Ik keek op hun site of ons record al was bijgewerkt en zag niet onze, maar die namen van de Engelsen staan. Voor Posthumus was er toen (nog) niks aan de hand. "Toen dacht ik nog: 'zoiets niet zeggen is vreemd, kan gebeuren. Wel toevallig, anderen met hetzelfde idee'. Zoiets, meer ook niet", vervolgde Posthumus. "Dat was toen nog geen probleem. Zoiets weet je nooit."

Door zijn eigen nieuwsgierigheid en die van de mensen om hem heen werd er extra onderzoek gedaan. Zo kwamen zij er na het bekijken van beelden achter dat de recordjagers uit Engeland de recordboek-regels helemaal niet na hebben geleefd. "Op de beelden is duidelijk te zien hoe zij zich niet goed aan de regels houden," zuchtte Posthumus. (lees verder na de tweet!)

Ze hadden pijn in hun schouders en last van hun voeten, maar het is Frank Posthumus en Wyan Alders gelukt. Wat een helden! 💪🎯👏

Feest na wereldrecordpoging darten - https://t.co/ELLiMTkS1n

— NederlandseDartsBond (@NDBdarts) October 22, 2019

Vage verklaringen & vertragingen

"Ik kan niet tegen onrecht, en Guinness wekt nu de indruk dat zij met 2 maten meten." Tegen Posthumus en Alders was bijvoorbeeld duidelijk gezegd dat zij de zogeheten bouncers zelf op moesten rapen. "Op de beelden van die lui is te zien hoe zij volop hulp krijgen", aldus Posthumus. "Ook was bij hen de scheidsrechter regelmatig afwezig en klopte er veel rondom de oche niet." Om partijdigheid uit te sluiten, stelde Posthumus een flink bezwaar op. Dit en de ontkennende reactie van het recordboek zijn in het bezit van Sportnieuws.nl.

"Wij hebben die beelden naar Guinness gestuurd en hen erop gewezen dat dit niet de regels zijn." Wat er nadien gebeurde, gaat er bij Posthumus en zijn entourage nog altijd niet in. "Ze lieten ons weer wachten. Hier klopt toch gewoon iets niet?" Maanden hoorde hij niets meer. Ondertussen nam zijn belangstelling in het record alleen maar toe. "Zij antwoordden naderhand - en toen waren we al 6 maanden verder - dat zij wél aan de regels voldeden. Wyan en ik zogenaamd niet, terwijl wij na 50 uur nog steeds bukten om onze eigen pijlen op te rapen."

Eigen regels voorgehouden

Samen met mensen om hem heen ging Posthumus op onderzoek uit naar gerechtigheid. Hij gelooft niet dat de personen achter Guinness zijn verzoek serieus namen. "Wij hebben hen van alles toegestuurd: hun eigen regels, onze beelden, de beelden van die Britten... wij geloven na een behandeling als deze gewoon niet dat zij die beelden hebben gezien."

Guinness gaf in hun reactie naar Posthumus aan dat Bryan en Hoult bij hun poging weliswaar niet alle regels perfect na hebben geleefd, maar dat de door hen gedane 'overtredingen' te licht zijn om hen het record weer af te nemen (zie foto's van de mailwisseling beneden). Het wereldrecordboek gaf dus toe dat het huidige record 'niet helemaal eerlijk verkregen is', en dat zij rekening hielden met de omstandigheden.

Liever Engelsen?

"Dat geeft me sowieso sterk de indruk dat Guinness liever Engelsen op die recordplek wil hebben dan Nederlanders." Al was dat alleen maar om hun manier van communiceren. "Wij moesten constant maar wachten op hun reacties", vervolgde Posthumus. "Er stond bij dat we binnen 12 weken bericht kregen maar als je sneller antwoord wilde hebben, kon je dat binnen 5 werkdagen voor 500 euro krijgen."

Hoe gaat het nu verder? "Wyan en ik wilden héél graag in dat boek komen en geld ophalen, maar na zo'n poging was mijn ritme helemaal verstoord. Vooral mijn slaapritme was eraan." Persoonlijk gaat het inmiddels beter met hem. Deze site vroeg ook om een reactie bij Guinness Book of World Records, maar kreeg geen antwoord. Posthumus legt zich er voorlopig bij neer. "Ik gooi gewoon nog mijn pijlen en speel competitie. Al heb ik nog wel veel woede richting Guinness."

https://t.co/tugfU9UKnr pic.twitter.com/ZA7auc7QUl

— Richard Brink (@mink1975) October 20, 2019