Road to the final: zo verliep het WK darts voor Luke Humphries en Luke Littler

Brian Vesseur • 21:15, 03-01-2024 / Laatste Update: 22:55, 04-01-2024

Het is tijd voor de finale van het WK darts! Woensdagavond staan Cool Hand Luke en Luke The Nuke tegenover elkaar in een zinderende finale. Om vooruit te blikken op die finale, staan hieronder de roads to the final van Luke Humphries en Luke Littler beschreven. Oftewel: over welke hordes zijn de finalisten gesprongen om de finale te halen?

WK darts | Road to the final: Luke Humphries & Luke Littler

Humphries is momenteel de nummer één van de wereld door zijn zegereeks op het WK. Nu wil hij de kroon op zijn werk zetten door de finale te winnen. In de halve finale gooide hij nog een gemiddelde van 108, waarmee hij Scott Williams kapotmaakte (6-0).

Road to the final: Luke Humphries

Of Humphries het makkelijk had onderweg naar de finale? O, nee! In 2 wedstrijden won hij maar met één set verschil. Nadat hij in de tweede ronde Lee Evans (3-0) met gemak versloeg, kwam hij Ricardo Pietreczko tegen. Pikachu kwam 3-1 voor tegen Humphries, maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen. Een ronde later kwam Humphries met 3-2 achter tegen Joe Cullen, waarna hij toch nog met 4-3 won.

Daarna kwam de Engelsman in topvorm en won hij met 5-1 van Chisnall en dus met liefst 6-0 van Williams. Een whitewash in de halve finale!

The Final is set... 🏆

Luke Littler 🆚 Luke Humphries

🏆 The Sid Waddell Trophy

💰 £500,000 prize

Who will be crowned the 2023/24 Paddy Power World Darts Champion? pic.twitter.com/hRcwNl76GN

— PDC Darts (@OfficialPDC) January 2, 2024

Road to the final: Luke Littler

Waar Humphries het al een paar keer moeilijk haalt, daar geldt dat eigenlijk niet voor Littler. Misschien kwam de 16-jarige Littler iets makkelijkere tegenstanders tegen, maar dat mag de indrukwekkende cijfers niet drukken. Rob Cross was in de halve finale de eerste darter dit WK die meer dan één set kon pakken tegen Littler.

Door zijn indrukwekkende opmars staat Littler inmiddels al 31e op de wereldranglijst en bij het winnen van de finale stijgt hij zelfs naar plek negen. Littler begon het toernooi met een 3-0-zege op Nederlander Christian Kist in de eerste ronde. Andrew Gilding moest er een ronde later ook aan geloven: 3-1.

In de derde ronde werd Matt Campbell (4-1) van het bord geveegd, waarna Littler tegenover Raymond van Barneveld kwam te staan. De Nederlander is een idool voor Littler. Ondanks dat Barney goed gooide, walste het Engelse supertalent over hem heen: 4-1. Brendan Dolan (5-1) was in de kwartfinale ook een speelbal voor Littler, waarna Cross er ook met 6-2 aan ging in de halve finale.