Waar komt dartsensatie José De Sousa ineens vandaan? ‘Klinkt gek, maar dat maakt het verschil’

18 juni 2021

Getty Images

José De Sousa (spreek je uit als: Sjosee De Soeza) is dit seizoen een van de sensaties bij de PDC. De Portugees won vorig jaar de Grand Slam of Darts (november 2020, red.) en trok die goede vorm door in 2021. De Sousa stond in de finale van de Premier League en gooide tijdens Super Series 4 geweldig. Waar komt dit Portugese smijtkanon ineens vandaan?


Door: Bart van der Wijst

Voor veel dartfans is De Sousa misschien een onbekende verschijning, maar voor Jacques Nieuwlaat niet. De Nederlandse dartexpert was erbij toen de Portugees in 2019 zijn tourkaart voor de PDC veroverde. "Op Q-School zag ik dat-ie goed was, die dagen heb ik hem redelijk goed kunnen volgen", vertelt Nieuwlaat aan Sportnieuws.nl

Geen rekenwonder
Zoals iedere dartfan inmiddels wel weet, kan de 47-jarige De Sousa totaal niet rekenen. "Dat gaat hij ook nooit meer leren", durft Nieuwlaat met zekerheid te zeggen. "Kijk als je zolang dart en je kunt nog steeds niet rekenen, dan ga je het gewoon nooit meer leren."

Dat De Sousa nu pas bij de PDC zit en zo slecht kan rekenen, heeft een reden. "Hij heeft heel lang in het soft tip darten rondgelopen en daar was hij écht goed. Daar heeft hij ook heel veel toernooien gewonnen", weet Nieuwlaat. "Ze kunnen met het soft tip darten goed geld verdienen en is daar (landen in het Middellandse Zeegebied, red.) mateloos populair. Als ik daar zou wonen, zou ik ook gaan soft tippen. Dan kan je namelijk lekker buiten staan, terwijl je bij het steel tip darten binnen moet staan", aldus de commentator.

"Bij het soft tip darten telt de machine natuurlijk voor je, dus daar hoefde De Sousa niets aan de caller te vragen of te rekenen. Dus ik denk dat hij het gewoon simpelweg vergeet om te vragen soms. Zijn coach moet hem eigenlijk vertellen: 'als je het niet weet, moet je het vragen'. Dat is eigenlijk de enige oplossing, want hij heeft werkelijk geen idee."

Complete speler
Ondanks zijn 'handicap' gooit De Sousa de laatste tijd de sterren van de hemel. De Portugees heeft veel sterke kanten. Nieuwlaat: "Hij is erg goed onder druk. Je denkt vaak: 'nu zal hij onder druk wel een keer missen'. Maar hij mist bijna geen pijlen onder druk. Behalve rekenfouten doet hij bijna niks fout, wedstrijd technisch gezien. Hij laat zich niet gek maken door het publiek of de tegenstander, dus al met al is het een complete speler."

Maar misschien wel het belangrijkste wat De Sousa op dit moment heeft, is zelfvertrouwen.

'Zelfvertrouwen maakt het verschil'


Nieuwlaat loopt al heel wat jaartjes mee en weet dus als geen ander hoe het werkt in de dartwereld. "Het klinkt gek, maar op het niveau waar deze jongens spelen, maakt zelfvertrouwen het verschil. Hoe meer wedstrijden je wint, hoe groter het zelfvertrouwen is. Je hebt gezien wat er met hem (De Sousa, red.) is gebeurd. De Grand Slam of Darts wint-ie, hij speelt een redelijk WK en vervolgens bij de Premier League gooit hij ook weer goed", somt Nieuwlaat op.

"Je ziet vaak dat wanneer spelers winnen, ze dat in reeksen doen. Dat heb je in het verleden gezien bij Michael van Gerwen, nu zie je dat bijvoorbeeld bij Gerwyn Price en Jonny Clayton. Dat zijn vaak geen incidenten, dat gaat gewoon een tijdje zo door. Dat is niet alleen zo met toernooizeges, dat kunnen ook gewoon goede resultaten zijn. Dat zie je bij Joe Cullen."

Dat is dus ook een van de redenen dat Michael van Gerwen nog droog staat dit jaar qua prijzen. "Hoe langer het duurt dat je geen toernooi wint, zeker bij een jongen als Van Gerwen, hoe meer je gaat twijfelen. Je went aan winnen, winnen is een gewoonte. Verliezen overigens ook. Zodra je gaat spelen om niet meer te verliezen, dat is waar het fout gaat. De Sousa speelt op dit moment om te winnen. Die is alleen maar bezig met finales", aldus de RTL7-commentator.

Al die factoren spelen dus allemaal mee tijdens de carrière van een darter. Nieuwlaat: "Het is van de ene kant allemaal heel ingewikkeld, maar van de andere kant ook weer heel simpel."

Hoe nu verder voor De Sousa?
Terug naar De Sousa, Nieuwlaat ziet de Portugees - hij geeft hem nog maximaal 5 jaar in de top - nog wel een major winnen. "Als hij blijft spelen zoals hij nu gooit wel. Alleen dat zei ik een paar jaar geleden ook over Simon Whitlock toen hij het EK won (2012, red.), maar die heeft uiteindelijk ook niks meer gewonnen. Als het zo makkelijk was om een major te winnen, zou iedereen wel eens kunnen winnen. Maar zo makkelijk is het dus blijkbaar niet. Het is daarom ook bijna niet te voorspellen."
José De Sousa een toekomstig WK-winnaar? "Hij kan zeker wereldkampioen worden", denkt Nieuwlaat. "Alleen Dirk van Duijvenbode kan dat ook. Zo kan ik er nog wel 50 opnoemen. Kijk als je één keer een major hebt gewonnen, daarmee doel ik op een WK, de World Matchplay of de Grand Slam, dan kun je altijd die toernooien winnen", aldus Nieuwlaat, die nog een gratis tip meegeeft.

"Als je wil wedden bij een wedkantoor, moet je altijd voor iemand gaan die het toernooi al gewonnen heeft. Zij kunnen dat namelijk nog altijd een keer doen. John Part was een goed voorbeeld. Ieder WK zette ik een beetje geld op hem in, omdat hij al eerder eens wist te winnen. Het zijn bijna nooit eendagsvliegen die dat soort toernooien winnen. Waarom denk je dat de namen van Phil Taylor en Michael van Gerwen zo vaak op die toernooien staat? Dat kan geen toeval zijn", besluit hij.

© Getty Images