Waar moeten darters spelen die bij Q-School faalden en geen PDC-tourcard hebben?

16 januari 2022

Getty Images

Afgelopen week deden honderden zenuwachtige darters mee aan de Q-School van de dartsbond PDC. Die week zou hun carrière maken of breken. Want zonder PDC-tourcard is een darter in feite geen profdarter: het wordt dan knap lastig om (veel) geld te verdienen met de sport.


In Milton Keyenes en Niedernhausen werden 32 darters beloond met de felbegeerde PDC-tourcard. Die is voor 2 jaar geldig. De rest druipt af zonder tourcard. Een droom armer. En met deze vraag die hen plaagt: wat nu?!

Challenge Tour
Gelukkig kan ook een darter zonder PDC-tourcard toch nog wat toernooien aflopen. Zo is er de Challenge Tour, dat 24 toernooien omvat, met per toernooi een prijzenpot van 10.000 pond (2.000 voor de winnaar). Op die manier kan een darter zelfs op het WK darts terechtkomen en alsnog een tourcard veroveren!

Ook ligt via de Challenge Tour de weg open naar Pro Tour-toernooien. Dat zijn iets kleinere PDC-toernooien waar al met al wel goed te verdienen valt. Als een darter zich afmeldt voor de Players Championship-toernooien, dan wordt naar de Challenge Tour Order of Merit gekeken voor vervangers.

Euro Tour
Ging het fout op de Q-School, dan kunnen deelnemers daarna als troost wel als Associate Member Qualifiers meedoen aan de Euro Tour. Daar zijn er 13 stuks van gepland in 2022. Zoals het woord 'qualifiers' aangeeft moet er wel een kwalificatietoernooi worden doorlopen. Een Euro Tour-titel is goed voor 25.000 pond.

Development Tour
Jonge darters mogen meedoen aan de Development Tour. Dat geldt voor spelers van 16 t/m 24 jaar. Dat mag ook als niet is deelgenomen aan Q-School. Er zijn 24 toernooien met elk 10.000 pond in de prijzenpot en ook via dit circuit zijn WK-tickets te verdienen.

En dan zijn er diverse regionale circuits, zoals het Nordic & Baltic circuit, het Aziatische EADC-circuit, de Australische DPA Tour en de Noord-Amerikaanse CDC Tour.

WDF
En het staat spelers zonder PDC-tourcard vrij om zich in te schrijven voor toernooien van de World Darts Federation (WDF).