Afzwaaiende mastercaller Russ Bray voorspelt: 'Hij wordt de grootste Nederlandse sensatie'
i

PDC

Afzwaaiende mastercaller Russ Bray voorspelt: 'Hij wordt de grootste Nederlandse sensatie'

Jeroen Rooseboom • 15:19, 03-01-2024 / Laatste Update: 16:32, 07-01-2024

De finale van het WK darts op woensdagavond is de laatste grote wedstrijd van mastercaller Russ Bray. De Engelsman, bekend vanwege zijn bijzondere stem, legt uit waarom hij ermee ophoudt én vertelt van welke Nederlandse darter hij de komende jaren het meeste succes verwacht.

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld voor het WK darts

Bray vertelt in een groot interview met het Algemeen Dagblad dat hij de afgelopen weken is overspoeld met media-aandacht. Sinds zijn aankondiging dat hij ermee gaat kappen, wil iedereen iets van hem. "Ik ben echt overdonderd door alle aandacht die ik heb gekregen sinds de PDC heeft aangekondigd dat ik ermee stop. In een mum van tijd had die aankondiging 1,5 miljoen hits te pakken, 1,5 miljoen! Ik wist niet dat ik, en de sport überhaupt, zó populair was. Het is geweldig."

Stapje terug

In veel van die interviews komt 1 vraag terug: waarom de 66-jarige caller ermee ophoudt. "Ik heb 18 maanden geleden op de World Matchplay bedacht dat ik een stapje terug wilde doen. Toen zeiden ze bij de PDC: ‘Dat is goed, maar dan doe je 2023 nog en dan eindig je met de WK-finale’. Daardoor stop ik op 3 januari op mijn absolute top en word ik ambassadeur van de PDC."

Dat betekent niet dat de dartswereld voorgoed van zijn raspende rokersstem af is. "Ik blijf ook enkele World Series-toernooien en de Asian Tour doen. Azië blijft mijn favoriete plek. We hadden ooit een toernooi in Mongolië, stonden daar 600 darters op een evenement, dat is toch massive?"

Favoriete moment

In zijn lange carrière heeft Bray al de nodige Nederlandse darters voorbij zien komen. Aan 1 moment kleeft voor hem zijn mooiste herinnering: toen een 17-jarige Michael van Gerwen de jongste darter werd die een 9-darter gooide op televisie tijdens de Masters of Darts in Hengelo tégen Raymond van Barneveld.

Bray: "Barney won met 6-4, maar op die avond vestigde Michael zijn naam. Fantastisch van zo’n jonge speler". Hij zag sinds zijn start in 1996 Nederland opkomen als dartsland. "Jullie invloed was groot en hadden al snel goede darters. Niet alleen Michael en Raymond, ook Roland Scholten en Co Stompé."

A hell of a dartsplayer

De afzwaaiende caller denkt dat de toekomst van het Nederlandse darts dik in orde is. "Gian van Veen gaat veel impact hebben. Dat is écht a hell of a dartsplayer. Dat wordt de grootste Nederlandse sensatie van de komende jaren. Hij heeft nu de ervaring van dit WK (hij verloor in de eerste ronde, red.), volgend jaar neemt hij die mee. Houd hem volgend jaar in de gaten."