Aileen de Graaf voor allereerste keer ooit naar finale op Lakeside
i

PRO SHOTS / ProSportsImages

Aileen de Graaf voor allereerste keer ooit naar finale op Lakeside

Bart van der Wijst • 17:46, 09-12-2023 / Laatste Update: 16:43, 05-01-2024

Aileen de Graaf heeft een historische overwinning geboekt. De 33-jarige Nederlandse dartster won zaterdagmiddag in de halve finale van het WDF WK darts van de ervaren Lisa Ashton: 3-1. Daarmee bereikte De Graaf voor de allereerste keer in haar carrière de finale op Lakeside.

De Graaf zette al vroeg de toon door de 1e set met een heerlijke 105-finish binnen te slepen. Ashton deed dat even later nóg iets beter. Door 106 uit te gooien, maakte ze er 1-1 in sets van.

Spanning

Set 3 mocht De Graaf beginnen en dat werd een spannende en uiteindelijk hele belangrijke. Er kwam een beslissende 5e leg waarin beide dames nogal spanning op hun arm hadden. Ashton scoorde beter, maar liet het liggen op de dubbels. Dat gaf De Graaf de kans om toch nog pijlen op een dubbel te krijgen. Uiteindelijk maakte de Nederlandse het met haar 25e pijl af: 2-1 in sets.

Lees ook: Dit is het bijzondere programma voor de halve finales van het WDF WK

Dat zorgde voor een mentale tik bij de Engelse Ashton, die 4 keer wereldkampioene werd bij de BDO. De Graaf won iedere leg in de 4e set en dus ook de wedstrijd! Daarmee bereikte ze voor het eerst de finale van een wereldkampioenschap bij de WDF of BDO. Haar beste prestaties waren de halve finales in 2016 en 2017.

Reactie De Graaf

"Het voelt echt goed. Eindelijk, eindelijk sta ik in de finale van Lakeside. Daar wil je staan", zei ze kort na afloop. In de finale speelt ze tegen de regerend kampioene Beau Greaves.

Opvolger Hoenselaar

Door haar plek in de finale is De Graaf de opvolger van Francis Hoenselaar. Zij stond liefst 6 keer in de finale, waarvan ze er eentje won. Dat was in 2009. De overige keren verloor Hoenselaar van haar eeuwige rivale Trina Gulliver.