Berry van Peer absoluut niet blij met PDC: 'Dit is vernietigend voor spelers zoals mijzelf'
i

Getty Images

Berry van Peer absoluut niet blij met PDC: 'Dit is vernietigend voor spelers zoals mijzelf'

Jeroen Rooseboom • 12:36, 11-01-2024 / Laatste Update: 13:01, 15-01-2024

Berry van Peer is niet te spreken over het nieuwe kwalificatieformat voor de European Tour. Hij vindt het niet kunnen dat de wereldtoppers een stuk meer worden beschermd bij de kwalificatie voor het toernooi.

Het hele format van de Euro Tour gaat op de schop. Bij de Euro Tour werd er voorheen een deelnemersveld gecreëerd naar aanleiding van de top-16 van de Pro Tour Order of Merit, 24 Tour Card-qualifiers en 8 aanvullende qualifiers. De organisatie haalt een groot deel van die qualifiers weg, zodat de top-16 van de PDC Order of Merit direct toegang krijgt tot het toernooi.

Zo wordt het 48-koppige deelnemersveld vanaf 2024 bepaald:

- Top-16 van de PDC Order of Merit

- Top-16 van de opgeschoonde Pro Tour Order of Merit

- 10 spelers uit het kwalificatietoernooi voor tourkaarthouders (dit waren eerst 24 spelers)

- 4 spelers van het organiserende land (bijvoorbeeld Nederlanders bij de Euro Tour in Rosmalen)

- 1 speler vanuit het Nordic en Baltic-kwalificatietoernooi

- 1 speler vanuit het Oost-Europeeskwalificatietoernooi

Moeilijker

Van Peer is allesbehalve blij met deze veranderingen. Hij heeft vorig jaar zijn Tour Card veiliggesteld en zijn kansen om zich te kwalificeren voor de Euro Tour zijn ineens een stuk kleiner geworden. In de podcast 'Double Top' zei hij: "Het is vernietigend voor spelers die onderaan de ranking komen, zoals mezelf. Begrijp me niet verkeerd, als je goed presteert, kan je nog steeds kwalificatie afdwingen voor één van deze toernooien. Maar voor de top-16 wordt het veel makkelijker en voor de anderen veel moeilijker."

Eentonig

Bionic ziet nog een ander probleem met het nieuwe format. "Het wordt een eentonig iets, met heel veel dezelfde spelers. Vorig jaar had je soms nog uitschieters, zoals bijvoorbeeld Wesley Plaisier. Mensen vinden dat geweldig om te zien, maar nu gaat dat veel minder gebeuren, het gaat allemaal veel saaier worden."

"Het wordt een soort World Matchplay, maar dan met een ronde opvulling. Ach, de PDC bepaalt de regels, dus wel zullen er toch mee moeten leren leven."