Waarom darter Kevin Doets naar Zweden verhuisde: 'Maar ik weiger ABBA als walk-on song'
i

PDC Lawrence Lustig

Waarom darter Kevin Doets naar Zweden verhuisde: 'Maar ik weiger ABBA als walk-on song'

Marcel Roes • 16:19, 18-08-2021 / Laatste Update: 18:43, 13-12-2023

Het gaat de goede kant op met de carrière van darter Kevin Doets. De 23-jarige Almeerder versloeg begin deze maand nog niemand minder dan Michael van Gerwen tijdens het Player Championship 22 en hij tekende deze week een contract bij pijltjesfabrikant Target. Sportnieuws.nl vond het hoog tijd voor een interview met Kevin Doets.

Door: Marcel Roes

Doets heeft nog niet heel veel ervaring op het hoogste niveau. Niet zo gek ook, want hij heeft geen PDC-tourkaart. Toch nam hij al 2 keer deel aan het UK Open en is hij dit jaar regelmatig te zien bij de Player Championship-vloertoernooien.

MVG

Hoe is het voor een ‘groentje’ om ineens tegenover Michael van Gerwen te staan en dan nog te winnen ook? “Dat was natuurlijk hartstikke mooi”, glundert hij nog na. “Daar droomde ik 5 jaar geleden van, toen ik zag wat MVG bij de PDC allemaal aan het doen was.” Toch ziet hij dat niet als zijn allermooiste dartsmoment ooit: “Dat was toen ik voor de eerste keer een toernooi op de Development Tour won, in september 2020.”

Inmiddels is Doets ook onder collega’s een bekender gezicht geworden. “Toen ik de eerste keren deelnam aan de Pro Tour [zoals Player Championship-toernooien] kenden de grote namen me niet. Maar je zegt hier en daar gedag, maakt een praatje en inmiddels kennen ze me wel.”

PDC-tourkaart

Het grote doel is natuurlijk om een tourkaart te pakken. Begin 2021 werd hij bij de Europese Q-School 18de in de ranking, terwijl er een kaart lag te wachten op de dagwinnaars en de top 8 van de ranking. “Ik hoop in 2022 geen Q-School nodig te hebben”, zo stelt Doets. “Want ik sta er lekker voor op de Europese Challenger Tour Order of Merit en Development Tour Order of Merit. Wie dit jaar op die lijstjes bovenaan eindigt, krijgt direct een tourkaart.”

Geld

Maar hoe speelt hij het klaar om die kleine evenementen af te lopen, waar het prijzengeld soms een lachertje is? “Financieel is het geen probleem voor me”, legt hij uit. “Mijn management (The Sportsman Management Company) betaalt de vluchten, hotels en alles. Dat is gebruikelijk in het darten. De speler draagt een bepaald percentage af van zijn prijzengeld. Onder meer James Wade en Dimitri Van den Bergh zitten ook bij Sportsman. Wel is het lastig om naar Engeland te reizen. Vanwege corona gaan er geen directe vluchten van Stockholm naar Engeland.”

Maar wacht even, hoezo vanuit Stockholm? “Ik ontmoette in 2014 bij het EK voor jeugdspelers een meisje uit Zweden", vertelt hij. "We kwamen elkaar weer tegen in 2018 bij het Catalonia Open, daarna kregen we een relatie. Het was fiftyfifty of zij naar Nederland zou komen, of ik naar Zweden. Ik kreeg een baan aangeboden als koerier in Zweden en toen was de keus snel gemaakt.”

Nieuwe pijlen

Dit jaar gooit Doets bij de Player Championship-toernooien met zijn eerste 9 pijltjes gemiddeld 100. Best lekker en velen doen het hem niet na, maar het moet nog wat puntjes hoger om sneller door te breken. Hoe denkt-ie dat te gaan doen? “Ik krijg nieuwe pijlen”, verklapt hij. “Ik gooi al een jaar of 5 met dezelfde pijlen en had altijd het gevoel dat ik beter kan. Vorige week heb ik de prototypes gekregen van Target. Daar heb ik onlangs getekend.”

Van Gerwen ging begin 2020 aan de slag met andere pijlen en dat beviel Mighty Mike niet zo, waarna hij naar zijn oude setje greep. Hoe lang gaat Doets zijn nieuwe materiaal de kans geven? “Weet je, Van Gerwen had zo’n hoog niveau, dat hij eigenlijk niet van pijlen had moeten switchen. Het kon amper beter. Bij mij wel en ik heb er enorm veel zin in om dat met de nieuwe pijlen te gaan proberen.”

Walk-on song

Nog maar één keer ooit heeft Doets een walk-on song moeten uitkiezen. Dat was in 2013 en toen koos hij “Ridin’” van Chamillionaire. “Ik heb geen flauw idee wat ik later ga kiezen”, zegt hij. “Ik luister niet zoveel naar muziek.” Dus we doen een suggestie: aangezien hij nu een halve Zweed is, iets van ABBA?! “Nou nee”, lacht hij, “zeker geen ABBA. Als het moment is gekomen ga ik wel wat mensen om advies vragen. Maar jou niet.”

Tja, misschien kunnen we hem dan wel aan een bijnaam helpen? Want momenteel heeft Doets ook nog geen nickname. “Ook dat boeit me niet heel veel. Maar sommige bijnamen zijn wel echt catchy, zoals Phil ‘The Power’ Taylor. Dat vind ik de beste bijnaam ooit. Als hij opkwam en zijn nickname werd omgeroepen kreeg ik rillingen door mijn lichaam.”

Oké, we proberen het weer met een suggestie: Doets klinkt als Dutch en in het darten zijn dubbels belangrijk. Dus: Double Doets. Maar nee, weer keurt hij het af: “Dat denk ik niet!”

Zweedse vrouwen

Tot slot de belangrijkste vraag: klopt het dat Zweedse vrouwen knapper zijn dan Nederlandse? “Vrouwen, meervoud? Eh, daar ga ik niet op antwoorden, aangezien ik een vriendin heb.”