Darter Luke Littler (16) vierde WK-record als echte Engelsman: 'Trakteerde met kebab, cola en fanta'
i

PDC

Darter Luke Littler (16) vierde WK-record als echte Engelsman: 'Trakteerde met kebab, cola en fanta'

Yvo van Dorst • 09:32, 21-12-2023 / Laatste Update: 22:04, 04-01-2024

De 16-jarige Luke Littler verbaasde woensdagavond de dartskijker met een grandioos gemiddelde in de gewonnen wedstrijd tegen Christian Kist. De 37-jarige Nederlander moest ademloos toekijken hoe de jonge Engelsman met een gemiddelde van 106,12 over hem heen denderde. Velen noemen Littler nu al de nieuwe Phil Taylor of Michael van Gerwen.

"Of ik wereldkampioen kan worden? Als ik elke wedstrijd 106 gemiddeld gooi, heb ik een goede kans", vertelde de dolgelukkige Littler na zijn WK-debuut. De 16-jarige dartsspeler, bijgenaamd The Nuke, werd onlangs nog wereldkampioen bij de jeugd door het Nederlandse toptalent Gian van Veen (21) te verslaan in de finale. Nu is hij ineens een gevaarlijke outsider voor het WK bij de grote jongens.

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld op het WK darts

Nieuwe Taylor of Van Gerwen

Littler wordt al steeds vaker vergeleken met dartslegendes, maar die vergelijking durft hij zelf nog niet aan. "De volgende Van Gerwen of Taylor? Dat is wat veel mensen hebben gezegd. Mensen zeggen dat ik beter ben dan MvG, maar ik kan het daar nog niet mee eens of oneens zijn. Ik weet wat hij heeft gedaan op zijn leeftijd en ik weet wat ik heb gedaan op mijn leeftijd."

Record

Littler pakte ook nog een prachtig record. Het was het hoogste gemiddelde ooit van een WK-debutant terwijl slechts 3 spelers ooit jonger dan hij waren op het WK. "Dat record staat bovenaan mijn lijst met prestaties die ik heb neergezet. Ik kan gewoon niet geloven dat ik op dit podium een wedstrijd heb gewonnen. Ik heb de afgelopen jaren hier zo veel verschillende darters de titel de lucht in zien tillen."

Traktatie

Hoe Littler zichzelf gaat trakteren weet hij ook al wel. Of dat nou heel gezond is, dat is een tweede vraag, maar mag het na zo'n overwinning! "Hoe ik dit ga vieren? Mezelf trakteren op een kebab, een flesje cola, een flesje fanta en meer vapes."