Darter Scott Williams heeft spijt van winst PDC Tourkaart: 'Speel nu veel minder wedstrijden'
i

Pro Shots

Darter Scott Williams heeft spijt van winst PDC Tourkaart: 'Speel nu veel minder wedstrijden'

Pim Huberts • 13:34, 08-05-2023

Scott Williams was in 2022 1 van de meest spraakmakende namen in de dartwereld, maar speelt een jaar later stukken minder. De excentrieke darter - die vaak dart met knalgele schoenen aan - won zijn PDC Tourkaart op Q-School. Iets wat flinke gevolgen blijkt te hebben.

"Na het winnen van mijn tourkaart is mijn niveau drastisch verlaagd", schreef de Engelsman op Twitter. "Ik speel veel minder wedstrijden en ben niet koelbloeding meer."

Winnen zonder tourkaart

Williams verbaasde de hele dartwereld door in 2022 zonder PDC Tourkaart een Players Championship-toernooi te winnen, iets wat slechts 2 anderen lukten. In 2023 heeft hij minder succes.

Restricties

Hij kwalificeerde zich nog maar voor 1 (van de 13) Euro Tour-toernooien. En dat betekent dat hij soms weekenden op rij geen competitieve pijl gooit. Als PDC-speler mag je namelijk niet zomaar aan ieder toernooi meedoen. De nummer 57 van de wereld zal ook volgend jaar een tourkaart bezitten en is dus nog even niet van het PDC-circuit af.

Wat is een PDC Tourkaart?

Met een PDC Tourkaart heb je een 'professionele' status als darter. 128 darters mogen aan de belangrijkste (kwalificatie)toernooien meedoen: Players Championships, Euro-Tours en tv-toernooien. Er zijn 30 Players Championship-toernooien - vloertoernooien zonder publiek.

Daarnaast moeten tourkaarthouders zich ook voor Euro Tours en tv-toernooien kwalificeren. Als kwalificeren niet lukt, kunnen darters wekenlang zonder échte competitie zitten. Tourkaarthouders mogen dan nog wel aan de 'gewone' dinsdagavond competitie meedoen.