Darter Steve Beaton: 'Als ik naar oude foto's kijk, denk ik: waar was ik mee bezig?'
i

Getty Images

Darter Steve Beaton: 'Als ik naar oude foto's kijk, denk ik: waar was ik mee bezig?'

Marcel Roes • 16:57, 19-12-2023 / Laatste Update: 18:43, 04-01-2024

Steve Beaton doet bij het WK darts 2024 voor de 33e keer achter elkaar mee aan het toernooi. The Bronzed Adonis uit Coventry is 59 jaar, maar ziet er eerder uit als iemand met de leeftijd van zijn plek op de wereldranglijst: 49.

Doordat de Engelsman er nog zo tiptop uitziet, heeft hij een beetje de reputatie van ijdeltuit. Zijn bijnaam ('bronzed' betekent gebruind door de zon en 'Adonis' betekent mooie jongeman) speelt daar behoorlijk op in. Maar Beaton zegt dat hij eigenlijk amper met zijn uiterlijk bezig is.

Zonnehemel

"Ik heb nog nooit onder een zonnehemel gelegen!", zegt hij tegen The Guardian. "Het WK darts begon voorheen in januari. Vroeger ging ik rond Kerstmis op vakantie. Naar Tenerife enzo, als het maar warm was. En ik heb ook nooit krullen in mijn haar laten zetten. Het ging zo klitten doordat ik het nooit kamde."

Hij geeft toe dat hij er, vooral op oude foto's (zie bovenaan, uit 1993), wel heel glamoureus uitziet. "Als ik kijk naar sommige foto's, dan denk ik: jeetje, waar was ik mee bezig?"

Steve Beaton gaat door

Aan stoppen met profdarts denkt hij nog niet. Althans: eigenlijk wilde hij na 2023 stoppen, maar het ging best lekker en daarom plakt hij er sowieso nog een jaar aan vast. "Ik heb een PDC-tourcard", legt hij uit. "Het ziet er naar uit dat ik doorga."

Trainen

Veel, vaak en lang oefenen, daar doet Beaton niet aan. "Een half uurtje of uur per dag", dat is zijn trainingsarbeid. "Mijn manier van gooien is nooit veel veranderd. Mijn dartpijltjes ook niet. Ik sta gewoon voor de oche en gooi. Da's alles. Als ik me moet inspannen om bij elke pijl te mikken, zoals Dennis Priestly, dan zou ik de concentratie niet kunnen opbrengen."

Wessel Nijman

Adonis treft in de 1e ronde van het WK darts 2024 de Nederlander Wessel Nijman.

- Dit is het speelschema op het WK darts

- Dit is het prijzengeld op het WK darts

Steve Beaton tijdens World Matchplay in juli 2023: