Jacques Nieuwlaat heeft een ideetje om vrouwelijke darters beter te maken: GROTER BORD
i

ProShots

Jacques Nieuwlaat heeft een ideetje om vrouwelijke darters beter te maken: GROTER BORD

Marcel Roes • 12:01, 30-10-2021 / Laatste Update: 00:04, 05-01-2024

Weet je hoe vrouwen beter kunnen worden in darten? Door ze op een bord met grotere doubles en trebles te laten gooien! Met dit briljante plannetje wil Jacques Nieuwlaat het vrouwendarts emanciperen. Maar zijn idee valt niet echt goed...

"Ik heb dat al weleens eerder geopperd en ik heb echt het beste met het vrouwendarts voor", zegt de RTL-dartsverslaggever tegen het AD.

"Begin januari 2022 krijg je weer het WK darts voor amateurs en voor vrouwen op Lakeside. Dan plannen ze na 2 mannenpartijen er eentje van de vrouwen. Op zo’n moment zie je in de zaal heel veel mensen naar het toilet gaan of naar de bar lopen. Naar mijn mening omdat het vrouwendarts niet aantrekkelijk genoeg is. Ze gooien al gauw gemiddeld 20 punten per beurt minder dan de mannen."

Doubles en trebles

Dus lijkt het hem een goed idee om de doubles en trebles grote te maken op het dartsbord voor vrouwen. Darter Anca Zijlstra zag dat Facebook van dartminnend Nederland ‘ontplofte’ vanwege het ideetje van Nieuwlaat. "Veel negatieve reacties. Ik ben er ook geen voorstander van, al snap ik wel waar het idee van Jacques vandaan komt."

Namelijk:"Kijk, de meeste vrouwen hebben ook een instabieler bekken dan mannen. En minder uithoudingsvermogen, een andere spieropbouw. Maar voor mijn gevoel ben ik aan het ‘foezelen’ met mijn sport als ik op een ander bord ga gooien dan de mannen. Het voelt niet goed als je hupmiddelen gebruikt ten faveure van de toeschouwers of analytici."

Onzin

Aileen de Graaf, Nederlands beste vrouwelijke darts, weten dat ze het idee van het aangepaste bord ‘onzin’ vindt. En dat het veld of het doel bij vrouwenvoetbal toch ook niet andere afmetingen heeft dan bij de mannen. Daar brengt Nieuwlaat dan weer tegenin dat bij het hordenlopen de hordes bij de vrouwen wat lager zijn dan bij de mannen. En de kogel bij het kogelstoten minder zwaar.

Ideeën

"Niks doen is geen optie volgens mij", stelt Nieuwlaat, die zijn idee voor een aangepast dartbord niet heilig verklaart. "Laat anderen ook maar met ideeën komen."