Dartsensatie Luke Littler is niet te stoppen en breekt record binnen één uur
Luke Littler / Getty Images

Dartsensatie Luke Littler is niet te stoppen en breekt record binnen één uur

10:56, 13-02-2024

De Players Championships bij het darts gaan deze week weer van start. De eerste twee vloertoernooien worden op maandag en dinsdag afgewerkt in het Robin Park Tennis Centre in Wigan. Michael van Gerwen geniet met zijn gezin van enkele vrije dagen in Parijs en is er dus niet bij. Maandag won Luke Littler Players Championship 1 en brak daarmee gelijk een record.

Dat zit namelijk zo. Leighton Bennett behaalde dit jaar zijn tourkaart en mag daarom meedoen aan alle vloertooernooien van de PDC. De 18-jarige Engelsman haalde gisteren bij zijn debuut de laatste 32. In de tweede ronde gooide Bennett een 9-darter tegen de Duitser Lukas Wenig. Dat leverde hem een record op: Bennett werd de jongste speler ooit die de perfecte leg gooide op de Pro Tour van de PDC.

Lang kon hij echter niet genieten van zijn unieke prestatie. 53 minuten maar om precies te zijn. Toen was het de beurt aan Luke Littler om in negen pijlen 501 punten van het bord te gooien. In zijn wedstrijd tegen de Italiaanse debutant Michele Turetta pakte hij het record gelijk weer af van Bennett. 

Primeur in dartswereld: eerste Italiaanse zege ooit bij een vloertoernooi van PDC

12 februari 2024, 14:42

De naam Michele Turetta zal bij de meeste dartsliefhebbers niet gelijk een belletje doen rinkelen, maar de Italiaan heeft zich buitengewoon goed gepresenteerd in de sport. Bij zijn eerste wedstrijd van de Players Championships, de vloertoernooien bij het darts, pakte hij gelijk zijn eerste zege. Dat deed hij tegen de hoogst geplaatste speler.

Van Veen

Gian van Veen kwam tot de halve finale van Players Championship 1. Daarin verloor hij van Ryan Searle. In de finale moest Searle het hoofd weer buigen voor Littler: 8-7. De jonge Engelsman debuteerde op de PDC Pro Tour en ging er dus gelijk met de titel vandoor.

Voor Littler is het alweer zijn tweede prijs bij de PDC. Eerder in 2024 ging hij er met de Bahrain Darts Masters vandoor. Ook daar gooide hij een 9-darter, maar dat telt niet voor de Pro Tour. Op het afgelopen WK haalde Littler de finale. Daarin was Luke Humphries echter iets te sterk voor de toen nog 16-jarige darter.

Nederlanders

Voor de Nederlandse darters was het een wisselende ronde. Van de 23 gingen er namelijk twaalf door naar ronde twee. Daartoe behoorden de grote namen zoals Danny Noppert en Raymond van Barneveld. Ook Gian van Veen en publiekslieveling Vincent van de Voort wonnen hun eerste partij. Maik Kuivenhoven deed dat ook. Hij versloeg Peter Wright.

Wie wel snel klaar was, was Dirk van Duijvenbode. De 'Aubergenius' ging met 6-4 onderuit tegen Welshman Nick Kenny. Van Duijvenbode gooide een hoger gemiddelde dan zijn tegenstander, maar trok de partij niet over de streep.

Michael van Gerwen is niet aanwezig is in Wigan. Hij is met zijn gezin nog op een welverdiende vakantie. Naast Van Gerwen zijn ook Tim Wolters, Adrian Lewis en Ronnie Huybrechts er niet bij. Laatstgenoemde sprak zich al uit tegen het idee dat de vloertoernooien doordeweeks worden gehouden. Eerder werden deze toernooien uitsluitend in het weekend gespeeld.