🎥 | Dartster Noa-Lynn van Leuven openhartig over transgender-bestaan: 'Soms hele heftige reacties'

Matthijs Nijhuis • 16:56, 18-07-2023 / Laatste Update: 22:30, 11-12-2023

Noa-Lynn van Leuven heeft zich 'kantje boord' geplaatst voor de World Matchplay voor vrouwen. Op het YouTube-kanaal van 433 Darts wordt de dartster uitgebreid geïnterviewd. Daarin wordt niet alleen haar deelname besproken, ook komt haar leven als transgender vrouw aan bod. Dat is niet altijd makkelijk geweest, zeker niet in de dartswereld.

Lees ook: Raymond van Barneveld diep betreurd na World Matchplay-exit: ‘Is dit het allemaal wel waard?’

Tegenwoordig heeft ze nog steeds veel last van dart-collega's die het 'niet eerlijk vinden' dat ze als transgender vrouw meedoet. Zeker wanneer Van Leuven goede resultaten behaalt zijn er nog mensen die haar liever niet in de grote toernooien zien. Namen wil ze niet noemen. Gelukkig zijn er ook genoeg vrouwen die haar steunen, binnen- en buiten de competitie. Zo heeft van Leuven veel contact met Victoria Monaghan, een transgender vrouw die in Nieuw-Zeeland darts speelt.

Moeilijke jeugd

In haar jeugd heeft haar identiteit ook voor problemen gezorgd. Naar eigen zeggen moest ze 'kiezen tussen wel of niet leven'. In haar vroege dartscarrière heeft ze gelukkig veel steun gehad, ook van grote mannelijke darters. Vincent van der Voort wordt genoemd als een van de belangrijkste figuren in haar doorbraak: "Hij is eigenlijk de eerste die bij de PDC heeft gevraagd, 'mag Noa-Lynn meedoen?'"