Deense dartsbond vindt bier prima, maar: 'Je mag niet zichtbaar dronken zijn'
i

Getty Images

Deense dartsbond vindt bier prima, maar: 'Je mag niet zichtbaar dronken zijn'

Marcel Roes • 19:47, 08-03-2023 / Laatste Update: 08:03, 12-12-2023

Darts en bier, ze horen bij elkaar als darts en bier. De Deense dartsbond (Dansk Dart Union) peinst er daarom niet over om alcohol te verbieden bij toernooien.

De voorzitter van de bond, Henrik Vestbo, zegt dat hij de sport laagdrempelig wil houden. "De kroegcultuur is een wezenlijk onderdeel van de sport", zegt hij tegen de Deense krant DR. "Ook in de 1e divisie mogen spelers een biertje drinken voor hun partij."

Rotte appels

Dat gaat meestal goed. Maar niet altijd. "De meerderheid kan omgaan met deze regels. Maar er zijn een paar rotte appels, die het verpesten voor anderen. Ze hebben te veel alcohol in hun bloed en in de hitte van de strijd gaat het dan mis."

Schorsing

Bier verbieden, dat gaat de bond niet doen. Wel kan een speler die zich misdraagt worden geschorst. Dat is in 2022 6 keer gebeurd. De schorsing had een duur van 6 maanden tot 2 jaar.

"De laatste decennia was er te veel toegestaan", zegt de voorzitter. "Mensen wisten dat ze er mee weg konden komen. Dat gaan we fixen. De ergste gevallen krijgen een schorsing en dat helpt."

Zichtbaar dronken

Toch blijft het de vraag wat 'misdragen' precies inhoudt. Mag je niet een keer boos worden?

"De regel is momenteel dat je niet zichtbaar dronken mag zijn", legt hij uit. "Maar dat wordt niet altijd nageleefd. De referees zijn geen professionals. En als er iets ergs gebeurt, dan moet de teampcaptain dat melden. Die moet dus zijn eigen teamgenoot melden."