Deta Hedman: 'Wie zegt dat vrouwen net zo goed moeten kunnen darten als mannen praat uit achterwerk'
i

Getty Images

Deta Hedman: 'Wie zegt dat vrouwen net zo goed moeten kunnen darten als mannen praat uit achterwerk'

Marcel Roes • 17:19, 12-12-2023 / Laatste Update: 16:23, 08-01-2024

Dartster Deta Hedman vindt dat vrouwelijke darters puur om biologische en fysieke redenen niet het niveau van mannelijke darters kunnen halen. Dat schrijft de 64-jarige in Jamaica geboren Hedman in een lang bericht op Facebook.

Aanleiding voor Hedman om van zich af te schrijven is het beleid van de bond WDF om transseksuelen mee te laten spelen in vrouwencompetities. Daar is Hedman tegen.

Woke-bende

Ze schrijft: "Dit is in vergaderingen van de directie ter sprake gekomen. Maar iedereen is bang voor juridische gevolgen. En ze willen wetenschappelijk bewijs dat een trans persoon een voordeel heeft ten opzichte van biologische vrouwen, die door de woke-bende 'CIS-vrouwen' worden genoemd."

Puberteit

Hedman heeft met een dokter over de kwestie gesproken, Linda Duffy. Ze was vroeger een topdarter (als Linda Batten) bij de vrouwen. Duffy heeft artikelen geschreven over de kwestie. Haar visie is dat trans personen (van man naar vrouw in dit geval) die de puberteit als jongen doormaken, voordelen hebben ten opzichte van meisjes die wel de puberteit meemaakten.

Die periode zorgt namelijk voor allerlei lichamelijke kwaaltjes en ongemakken, zoals ongesteldheid. Om nog te zwijgen over de mentale gevolegn. "Dat zijn problemen die zogeheten CIS-vrouwen moeten doorstaan en trans atleten niet", aldus Hedman. En nu ze in de menopauze zit, heeft Hedman daar weer last van.

Onzin praten

Zo komt ze tot haar conclusie: "Mensen (vooral mannen) die zeggen dat er geen reden is dat vrouwelijke darters slechter zouden moeten zijn dan mannelijke darters, die praten uit hun achterste."

Lakeside

Hedman stond 2 keer in de finale van het BDO-WK in Lakeside en verloor telkens.