Deze darter was finalist bij het WK 2008 en ging 4 jaar later roemloos failliet
i

Getty Images

Deze darter was finalist bij het WK 2008 en ging 4 jaar later roemloos failliet

Marcel Roes • 21:56, 26-12-2023 / Laatste Update: 23:26, 07-01-2024

Het WK darts 2024 beleeft een kerstpauze. Een geschikte tijd om terug te blikken op het huidige toernooi en ook eerdere edities van het grootste dartsevenement ter wereld. Bijvoorbeeld het WK van 2008, gewonnen door John Part.

In de WK-finale van dat jaar nam Part uit Canada het op tegen een toen redelijk onbekende speler: Kirk Shepherd. De Engelse darter was destijds 21 jaar en debuteerde op het wereldkampioenschap. Daarvoor was hij qua grote toernooien alleen verschenen bij het UK Open (exit 2e ronde). Bij de bond BDO had hij een paar keer zonder succes meegedaan aan de World Masters.

WK darts 2008

Shepherd had ook helemaal geen grote dromen over zijn dartsloopbaan. Hij werkte in een fabriek waar metaal werd bewerkt. Shepherd was totaal onvoorbereid op het plotse succes, vertelt hij aan Express. "Ik was een normale gast die in een fabriek werkte", zei hij. "En ineens stond mijn naam groot in de kranten en kreeg ik een enorm bedrag aan prijzengeld. Daarna kwam de duivel mij opzoeken."

- Deze Nederlanders komen na kerst nog in actie

Lui

The Martial Dartist geeft toe dat hij het daarna zelf heeft verpest. "Ik werd een beetje gek, ik liet me door alles meeslepen. Ik dacht dat alles vanaf dat moment vanzelf zou gaan. Ik dacht dat het de start was van een nieuw begin. Maar ik stopte met trainen. Ik werd lui."

Het gevolg was dat hij net zo snel als dat hij de top van het darts besteeg, hij ook in een flits weer omlaag flikkerde. De 3 WK's daarna deed hij nog mee, waarin hij slechts 2 potjes won. Vervolgens plaatste hij zich jarenlang nergens meer voor, een paar edities van het UK Open uitgezonderd.

"Ik verdiende 50.000 pond als nummer 2 bij het WK 2008", aldus Shepherd. "Maar 4 jaar later woonde ik in mijn eentje in een beschimmeld klein flatje met 1 kamer." Al zijn geld was weg. En nieuw geld kwam niet binnen.

Dartitis

Bovendien kreeg hij ook nog eens last van dartitis, een aandoening waardoor een darter de pijl niet meer op tijd los kan laten. Het maakte een comeback nog lastiger. Daar streeft hij inmiddels ook niet meer naar. Hij werkt als elektricien.

Lees hier het speelschema van het WK darts 2024