Deze grote namen gaan dit jaar proberen een tourkaart te pakken op Q-School van de PDC
i

Getty Images

Deze grote namen gaan dit jaar proberen een tourkaart te pakken op Q-School van de PDC

Noah Hoogenboezem • 14:05, 06-01-2024 / Laatste Update: 09:29, 15-01-2024

Het WK darts zit erop, maar het dartscircus dendert door. Komende week wordt de Q-School van de PDC gespeeld. Hier kunnen darters hun tourkaart verdienen en daarmee mogen ze meedoen aan professionele toernooien. Q-School is opgesplitst in twee delen: de darters uit het Verenigd Koninkrijk spelen om tourkaarten en de Europese darters doen dat in Duitsland. Spelers uit de rest van de wereld mogen kiezen. Op de voorlopige deelnemerslijst staan een aantal grote namen.

Q-School begint maandag met een voorronde van drie dagen. De spelers moeten zich dan plaatsen voor de eindronde en daarin worden de tourkaarten pas verdeeld. Spelers die afgelopen jaar hun tourkaart hebben verloren, zijn automatisch geplaatst voor de eindronde. De eindronde duurt vier dagen. De PDC heeft de volledige deelnemerslijst nog niet bekendgemaakt, maar een groot deel van de deelnemers is wel al bekend.

Nederlanders

In Europa doen er heel veel Nederlanders mee. Voorlopig staan er al 98 op de deelnemerslijst. Onder meer Jelle Klaasen (wereldkampioen in 2006), Wesley Plaisier, Chris Landman (finalist op het afgelopen WDF WK) en Ron Meulenkamp gaan proberen om een tourkaart te pakken. Opvallende naam op de lijst is Noa-Lynn van Leuven. Zij plaatste zich afgelopen jaar voor de Women's World Matchplay.

Nederland heeft eigenlijk al 100 deelnemers, want ook Jeffrey de Graaf en Jules van Dongen doen mee. De Graaf, die op het WK de derde ronde haalde, speelt onder de Zweedse vlag en Van Dongen speelt voor de Verenigde Staten.

Wereldkampioen WDF

Landman verloor de finale van het WK bij de WDF van de Belg Andy Baetens en ook hij staat op de voorlopige deelnemerslijst. Namens Duitsland doet onder meer Max Hopp mee. De Duitser werd in 2015 wereldkampioen bij de jeugd en stond in 2018 in de halve finale van het EK. Hij won in 2018 ook een Euro Tour-toernooi in eigen land.

Sherrock

De Canadese 3-voudig wereldkampioen John Part doet mee aan de Q-School van de UK, maar hij is niet de enige grote naam. Veel ogen zullen gericht zijn op Fallon Sherrock. Zij won in 2019 als eerste vrouw ooit een wedstrijd op het WK van de PDC en haalde in 2021 de kwartfinales van de Grand Slam of Darts. Het lijkt erop dat Beau Greaves dit jaar niet meedoet aan Q-School, maar er kunnen nog namen bijkomen.

WK-finalisten

Ook voormalig WK-finalisten Mark Dudbridge (2004), Kevin Painter (2005), Andy Hamilton (2012) doen mee. Net als 2-voudig BDO/WDF-wereldkampioen Scott Waites en de voormalige jeugdwereldkampioenen Bradley Brooks en Ted Evetts.

Tourkaarten

Het is nog niet duidelijk hoeveel tourkaarten er precies te verdelen zijn, maar het zijn er ongeveer dertig. Het totale aantal zal worden verdeeld over twee verschillende locaties. Die verdeling wordt gemaakt op basis van het aantal deelnemers per locatie.