Dirk van Duijvenbode over dartspensioen: 'Heb een leeftijd in gedachten met 3 tot 5 jaar rek'
i

Getty Images

Dirk van Duijvenbode over dartspensioen: 'Heb een leeftijd in gedachten met 3 tot 5 jaar rek'

Marcel Roes • 15:22, 20-12-2023 / Laatste Update: 01:53, 06-01-2024

Dirk van Duijvenbode (31) is een van de 12 Nederlanders die zich heeft geplaatst voor het WK darts 2024. De Katwijker met de bijnaam Aubergenius is (nog) geen fulltime darter. Van Duijvenbode werkt namelijk 28 uur per week bij een auberginekwekerij, op de afdeling administratie.

Tegen het AD vertelt Van Duijvenbode over zijn afgelopen jaar en zijn financiële situatie. In de eerste maanden van 2023 leek het een vetpot te worden: hij won 3 Player Championship-toernooien en stond in de finale van een Euro Tour-evenement in Trier.

Blessure

Maar later in het jaar werden zijn prestaties minder en dat hing grotendeels samen met een blessure. De man die graag pompend op keiharde gabbermuziek het podium betreedt, had klachten aan zijn schouderblad. Bovendien was het niet zo eenvoudig om te achterhalen waardoor die klachten waren ontstaan.

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

Prijzengeld

Tijd om te herstellen gunde hij zichzelf niet. Aubergenius bleef wedstrijden spelen. Het gevolg van afzeggen omschrijft hij zo: "Nou, simpel: dan mis je 35.000 pond voor je ranking. Als je daardoor de top 16 en dús toernooien misloopt, zak je nog verder', aldus de huidige nummer 12 van de wereld. "Je moet verstandig blijven, maar ook weer niet alleen aan de korte termijn denken. Als ik het gevoel had dat ik dingen kapot zou maken, had ik het echt niet gedaan."

Met pensioen

Wanneer hij stopt met profdarts, dat weet Van Duijvenbode nu ook nog niet, maar hij heeft wel al besloten dat hij niet doorgaat tot zijn 50e. "Voor mezelf heb ik een leeftijd in gedachten met maximaal 3 tot 5 jaar rek daarin", zegt hij. "Als ik die leeftijd bereik en ik word wereldkampioen, dan stop je natuurlijk niet. En het hangt af van je financiële situatie en thuissituatie."

Geen vetpot

Ondertussen probeert hij zijn spaarrekening vol te pompen. In de afgelopen 2 jaar pakte hij met darten meer dan een half miljoen euro aan prijzengeld. "Ik gebruik mijn dartsgeld nagenoeg niet", legt hij uit. "Natuurlijk doe je soms wat extra’s, zoals vakanties, maar mijn dagelijkse levensbehoefte betaal ik van het salaris dat ik in 28 uur als parttimer verdien. Dat is geen vetpot, maar ik kan daarvan rondkomen."

Investeren

En we hadden het net over een spaarrekening, maar met de spaarrentes van tegenwoordig schiet dat niet op. "Ik wil met mijn dartsgeld zorgen voor een passief inkomen, bijvoorbeeld investeringen, waarmee je uiteindelijk kunt voorzien in je eigen onderhoud en een beetje extra", zegt Aubergenius. "Ik weet wat ik daarvoor nodig heb en ben daar nog lang niet, maar hoop dat wel te kunnen realiseren."