Dit is waarom de World Matchplay van dit jaar misschien wel het gekste dartstoernooi ooit is

PDC

Noah Hoogenboezem • 15:05, 20-07-2023 / Laatste Update: 22:33, 11-12-2023

Als je voor de World Matchplay de 8 kwartfinalisten goed had voorspeld, was je óf heel rijk geworden óf in een inrichting opgenomen. De top 5 van de wereld is na 2 rondes al naar huis en er zijn alleen nog maar darters over die nooit eerder de finale hebben gehaald in Blackpool. Check hier wie er nog over zijn op misschien wel het bizarste toernooi ooit.

Oud-winnaars James Wade, Michael van Gerwen, Gary Anderson, Rob Cross, Dimitri van den Bergh en Peter Wright liggen er allemaal uit en ook oud-finalisten Raymond van Barneveld, Michael Smith en Gerwyn Price haalden de laatste 8 niet. Van alle kwartfinalisten is er zelfs maar 1 speler die ooit de halve finales haalde op de World Matchplay.

Gurney het succesvolst

Het opmerkelijkste is dat die speler ook de laagst gerankte speler is van de kwartfinalisten. Daryl Gurney staat op de 28e plek van de Order of Merit, maar wist wel al 2 keer de laatste 4 bij de World Matchplay te halen. Dat was in 2017 en 2019. In de kwartfinales neemt hij het op tegen Joe Cullen.

Beide spelers wonnen trouwens wel al een groot tv-toernooi. Gurney won de World Grand Prix in 2017 en 1 jaar later de Players Championship Finals. Cullen won vorig jaar de Masters. Ook de andere 2 spelers in de bovenste helft van het speelschema hebben ervaring met het winnen van een major. Chris Dobey won dit jaar de Masters en Nathan Aspinall was in 2019 de beste op de UK Open.

Clayton de grote favoriet?

In de onderste helft van het speelschema gaan alle 4 de darters voor de 1e keer een kwartfinale spelen in Blackpool. Jonny Clayton, Ryan Searle, Damon Heta en Luke Humphries kwamen nog nooit zo ver als dit jaar. Clayton is de enige die al eerder een groot toernooi wist te winnen en deed dat zelfs al 4 keer. De Welshman won in 2021 de Masters, de Premier League, de World Grand Prix en de World Series of Darts Finals.

Vorige maand won Clayton samen met Gerwyn Price ook nog eens voor de 2e keer de World Cup of Darts. Dat toernooi won Heta trouwens vorig jaar samen met landgenoot Simon Whitlock, maar in zijn eentje won hij nog geen major.