Dit is waarom Michael van Gerwen moet hopen op een nieuwe stunt van Scott Williams op WK darts
i

PDC

Dit is waarom Michael van Gerwen moet hopen op een nieuwe stunt van Scott Williams op WK darts

Noah Hoogenboezem • 20:31, 02-01-2024 / Laatste Update: 23:22, 04-01-2024

Michael van Gerwen had maandag een complete off-day op het WK darts en verloor dan ook van Scott Williams in de kwartfinale. Hoewel MvG enkel voor ogen had om voor het eerst sinds 2019 weer eens wereldkampioen te worden, kan hij toch nog iets overhouden aan het WK. Van Gerwen heeft daarbij dinsdagavond wel de hulp nodig van Williams.

Michel Smith begon het WK als nummer 1 van de wereld, maar Van Gerwen is hem op de virtuele Order of Merit voorbij. Luke Humphries is de enige die nog boven Van Gerwen kan komen op dit WK. De Engelsman moet dan wel de finale halen. Humphries speelt dinsdagavond tegen Williams in de halve finale. Het zou voor Humphries voor het eerst zijn dat hij de koppositie pakt.

Volg de partij tussen Humphries en Williams via ons liveblog

Zeven jaar op nummer 1

Van Gerwen was wel al eerder de nummer 1 en niet zo'n korte tijd ook. De 34-jarige darter pakte de koppositie af van Phil Taylor na de winst van het WK in 2014 en verloor zijn plek pas zeven jaar later. Gerwyn Price nam de eerste plaats over door het winnen van het WK in 2021. Ook Peter Wright stond in de afgelopen drie jaar bovenaan de wereldranglijst.

Ranking

De ranking van de PDC wordt gemaakt op basis van het verdiende prijzengeld over de laatste twee jaar. Van Gerwen had in 2023 niet zo'n geweldig jaar, maar pakte het jaar hiervoor veel geld. Dat deed hij door het winnen van de World Matchplay, World Grand Prix en de Players Championship Finals. Ook haalde hij vorig jaar de finale van het WK. Humphries pakte juist in de laatste maanden veel geld door drie majors te winnen.