Gian van Veen blijft verbazen op EK darts: The Giant verslaat Superchin

Bart van der Wijst • 21:58, 28-10-2023 / Laatste Update: 16:28, 05-01-2024

Gian van Veen heeft de finaledag van het EK darts bereikt. The Giant versloeg Superchin, oftewel Daryl Gurney: 10-6. Van Veen gooide niet zo geweldig als vrijdag tegen Damon Heta, maar profiteerde van een mekkerende Gurney. De Noord-Ier had moeite met de omstandigheden in de zaal.

Het tochtte nogal, vond Gurney. Die klaagde daar dan ook over bij de caller Kirk Bevins. Daar kreeg hij uiteindelijk ook een waarschuwing voor: Gurney gooide zijn pijlen met frustratie naar het bord.

Roestig

Beide darters gooiden vrijdag een flink stuk beter dan vandaag. Met name op de dubbels was Van Veen roestig in het begin. Toch stond hij met 3-2 voor bij de eerste break. De Nederlander kwam zelfs op 5-2 voor, alleen Gurney kwam helemaal terug tot 5-5.

En door

Na de tweede pauze sloeg Van Veen opnieuw een gaatje. Dit keer leek Gurney geen zin meer te hebben om achter de Nederlander aan te gaan. De Noord-Ier stond als een zoutzak te gooien en dat vond Van Veen natuurlijk helemaal niet erg. Die maakte het karwei af bij zijn derde matchdart.

In de kwartfinales kan er een Nederlands onderonsje komen, als Michael van Gerwen later op zaterdag wint van Ricardo Pietreczko, de sensatie van de laatste weken.