Domper! Gian van Veen geeft zege op WK uit handen tegen Aziatische Ricky Evans
i

Getty Images

Domper! Gian van Veen geeft zege op WK uit handen tegen Aziatische Ricky Evans

Bart van der Wijst • 23:30, 18-12-2023 / Laatste Update: 10:58, 08-01-2024

Het WK van Gian van Veen zit erop. De talentvolle Nederlandse darter kwam met 2-0 voor in sets tegen Man Lok Leung uit Hong Kong, maar daarna zakte het in elkaar. En Leung, de Aziatische Ricky Evans, ging steeds beter gooien. Hij won met 3-2! Een nederlaag die velen, ook Van Veen, niet zagen aankomen.

Van Veen had kleine opstartproblemen en daar profiteerde Leung van. Toch herpakte de Nederlander zich op tijd, al was het wel een breakfestijn in het begin. Leung kwam met 2-1 voor in de set van Van Veen, die met een sexy 116-finish langszij kwam. De Nederlander was ook de eerste die zijn eigen leg hield. Dus was de openingsset binnen: 1-0.

Cadeautje

Het goede spel zette zich na de eerste pauze voort. Leung liet zien ook te kunnen finishen. De man uit Hong Kong speerde 101 uit. Hij kwam met 2-0 voor in zijn eigen set. Toch bleek ook hij geen Superman. Leung gooide maar liefst 12 setpijlen mis op 1-1. Van Veen pakte het cadeautje uit: 2-0 in sets voor de Nederlander.

(tekst gaat door onder de video)

GIAN GETS OUT OF JAIL!

Man Lok Leung misses SEVEN darts to win the second set, and Gian van Veen takes full advantage to double his lead!

📺 https://t.co/f3RU9WTIoD#WCDarts | R1 pic.twitter.com/EeQ0a9ucqY

— PDC Darts (@OfficialPDC) December 18, 2023

Beslissende set

Daarna werd het verval ingezet bij Van Veen. Set 3 begon net als set 1, met Leung die Van Veen brak. Het verschil was dat hij dit keer wel zijn eigen leg hield. Ook omdat de Nederlander steeds verder van de triples vandaan zat. Leung won de set met 3-1 en mocht daarna zelf beginnen om er een beslissende set uit te slepen. Weer werd het 3-1 voor de man uit Hong Kong.

En bij Van Veen leek steeds minder te lukken. Hij stond op zichzelf te mopperen en Leung kreeg vleugels. In de beslissende set was het beeld hetzelfde als in de voorgaande twee. Leung gooide de ene na de andere (snelle) 180 en Van Veen zat een paar centimeter onder de triple. Uiteindelijk moest hij zich gewonnen geven en gaat Leung door naar de tweede ronde, waarin hij speelt tegen Gabriel Clemens.

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

De samenvatting van Van Veen - Leung: