Gian van Veen open over problemen met darteritus: 'Barstte soms bijna in tranen uit'
i

PDC

Gian van Veen open over problemen met darteritus: 'Barstte soms bijna in tranen uit'

Jeroen Rooseboom • 11:55, 14-12-2023 / Laatste Update: 18:22, 04-01-2024

Gian van Veen is dit jaar 1 van de namen die Nederland vertegenwoordigd op het WK darts. De 21-jarige darter doet voor het eerst mee aan het toernooi in Ally Pally. Van Veen geldt als een groot talent en de laatste tijd wint hij veel en gemakkelijk, maar dat was niet altijd zo. In een interview met de PDC doet hij een boekje open over zijn strijd tegen darteritus.

Lees ook: Programma en speelschema WK darts | Check hier wanneer er gegooid wordt in Ally Pally

Van Veen heeft een heel goed jaar achter de rug. Zo haalde hij onder andere 2 keer een kwartfinale op de Euro Tour, won hij 6 keer een toernooi op de Development Tour en bereikte hij de halve finale van het EK darts door Michael van Gerwen te verslaan. Inmiddels staat hij op plek 45 van de PDC Order of Merit en door zijn deelname aan het WK lijkt hij alleen maar te kunnen gaan stijgen.

Darteritus

Maar dat betekent niet dat The Giant nooit tegenslagen heeft gekend. Hij heeft al 2 keer te maken gehad met darteritus, een dartziekte waarbij je er van het ene op het andere moment niks meer van bakt. "Ik had enkele wedstrijden waarin ik bijna in huilen uitbarstte omdat ik mijn pijl niet kon loslaten", herinnert Van Veen zich.

Lees ook: Prijzengeld WK darts: zoveel geld verdienen de darters per ronde

"Ik had er veel moeite mee en ik vond het niet meer leuk om te darten, omdat het te veel energie kostte", vervolgt de pas 21-jarige speler. "Desondanks wist ik nog steeds goede gemiddeldes te gooien. Op de Challenge Tour heb ik er kwartfinales en halve finales mee gehaald, terwijl ik op de Development Tour zelfs een titel heb gewonnen met darteritus.

Schuldig

"Ik voelde mij wel schuldig dat ik mijn tegenstanders ermee hinderde, maar ik bleef winnen en mijn zelfvertrouwen groeide omdat ik won. Dus op een bepaalde manier heeft het mijn carrière uiteindelijk geholpen."

Check hieronder ons interview met Van Veen in aanloop naar het WK darts