Indrukwekkende Luke Humphries sloopt Scott Williams in halve finale WK darts
i

PDC

Indrukwekkende Luke Humphries sloopt Scott Williams in halve finale WK darts

Noah Hoogenboezem • 00:49, 03-01-2024 / Laatste Update: 17:33, 08-01-2024

Luke Humphries heeft in de halve finale van het WK darts niets heel gelaten van Scott Williams. De Engelse nummer 3 van de wereld versloeg zijn landgenoot met liefst 6-0 in sets. Humphries staat door zijn zege niet alleen in de WK-finale, maar is ook definitief de nieuwe nummer 1 van de wereld. Humphries speelt woensdagavond in de finale tegen de 16-jarige sensatie Luke Littler, die van Rob Cross won.

Humphries ontsnapte tijdens dit toernooi in de achtste finales tegen Joe Cullen, want Cullen miste twee matchdarts in die partij. Williams zorgde maandag in de kwartfinale voor enorme verrassing door Michael van Gerwen te verslaan. Hij had eerder in het toernooi ook al Danny Noppert uitgeschakeld. Een nieuwe verrassing zat er geen moment in.

Furieuze Humphries

Humphries vloog uit de startblokken en stond na twee sets op een gemiddelde van 113 per beurt. Williams kwam er dan ook nauwelijks aan te pas. Zijn gemiddelde van net onder de 100 was zeker niet slecht, maar er stond geen maat op zijn landgenoot.

Williams mist kansen

Ook in de derde set bleef Humphries geweldig gooien, maar toch kreeg Williams kansen. 'Shaggy' kreeg zelfs een pijl om de set te winnen, maar miste en vervolgens gooide Humphries een 126-finish. Ook in set 4 miste Williams een pijl om de set te winnen en weer sloeg zijn landgenoot toe.

Indrukwekkend gemiddelde

Met een 4-0-stand voor Humphries was de partij gespeeld en hij ging alleen nog maar beter spelen. Williams kon het hem geen moment meer lastig maken. Humphries bleef de 180'ers en hoge finishes gooien alsof het niets was en gaf zijn landgenoot een geweldig pak slaag: 6-0. Humphries eindigde de wedstrijd met een gemiddelde van 108.

Nummer 1 van de wereld

Humphries is door zijn finaleplek na het WK de nieuwe nummer 1 van de wereld. Het is de eerste keer dat hij bovenaan de wereldranglijst komt te staan en dat heeft hij te danken aan zijn titels op de World Grand Prix, Grand Slam of Darts en Players Championship Finals. Humphries neemt de positie over van Michael Smith. Als Humphries had verloren van Williams, was Van Gerwen de nummer 1 van de wereld geworden.

Finale

Humphries gaat woensdagavond proberen om ook zijn eerste wereldtitel te gaan pakken. Hij moet dan in de finale zien af te rekenen met supertalent en naamgenoot Luke Littler. Beide spelers staan voor het eerst in de WK-finale, maar werden wel al wereldkampioen bij de jeugd. De 28-jarige Humphries won het jeugd-WK in 2019 en de 16-jarige Littler in 2023.