Jeffrey de Graaf maakt grandioze comeback tegen Ritchie Edhouse: 'Ik was boos op mezelf'
i

Getty Images

Jeffrey de Graaf maakt grandioze comeback tegen Ritchie Edhouse: 'Ik was boos op mezelf'

Marcel Roes • 17:20, 19-12-2023 / Laatste Update: 08:18, 07-01-2024

Jeffrey de Graaf heeft eindelijk een WK-wedstrijd gewonnen! Bij het WK darts 2024 in Londen versloeg hij Ritchie Edhouse: 3-2. De Nederlander, die in Zweden woont en daarom ook namens Zweden speelt, stond achter met 2-0 in sets. Ook kreeg hij een matchdart tegen. Bekijk onderin het artikel de samenvattin van de pot.

De dartsbond PDC was aanvankelijk in de war: is De Graaf nou een Nederlander of een Zweed? Op het scorebord stond namelijk een Nederlands vlaggetje. Na een tijdje werd dat vervangen door de blauwe en gele Zweedse kleuren.

Eindelijk winnen

Voor De Graaf was het een opluchting om eens door de 1e ronde van een WK te komen. Bij de bond BDO ging het 4 keer direct mis in de openingsronde en op het WK van de PDC waren zijn 2 eerdere pogingen ook geen succes.

Bij Viaplay zei hij daarover: "Ja, eindelijk. Gewoon door blijven gaan en hopen dat het goed gaat." Ondanks dat hij de eerste 2 sets verloor, had hij een positief gevoel over zijn mogelijkheden. "Ik had het gevoel na de 2e set dat het erin zat", vertelt hij. "Ik gaf die set weg."

- Dit is het speelschema op het WK darts

- Dit is het prijzengeld op het WK darts

Edhouse mist matchdart

Nadat Edhouse op 2-0 in sets en 2-2 in legs zijn matchdart niet benutte, kwam de ommekeer. "Ik had geloof in eigen kunnen", zegt de Zweedse Nederlander. "In set 2 was ik boos op mezelf. Ik wist: hij is te pakken. En ik dacht: gewoon doorgaan en hopen dat het goed komt. Dat is gelukt."

De Graaf gooide 5 keer een 180. Zijn gemiddelde was 92,2 per beurt. De Engelsman bleef steken op 89,2.

Jose de Sousa

Vervolgens kwam de vraag of hij een feestje gaat vieren. "Dat gaat zeker gebeuren. Da's zeker ja. Hoe? Ik heb nog niks in gedachten."

Hij kan het ook niet al te gek maken, want in de 2e ronde treft hij José de Sousa. De Portugees is als 25e geplaatst. Vorig jaar schopte De Sousa het op het WK darts tot de 4e ronde.

Samenvatting: