Q-School: Jelle Klaasen heeft eindelijk zijn tourkaart terug
i

PRO SHOTS / ProSportsImages

Q-School: Jelle Klaasen heeft eindelijk zijn tourkaart terug

Bart van der Wijst • 19:12, 12-01-2024 / Laatste Update: 14:19, 15-01-2024

Jelle Klaasen is officieel terug op het PDC-circuit! De BDO-kampioen van 2006 won in het Duitse Kalkar een tourkaart, die hij in 2021 verloor. Klaasen werd op dag twee de winnaar door de Deen Benjamin Drue Reus in de finale te verslaan: 6-5.

In 2022 en 2023 lukt het Klaasen niet om zijn tourkaart terug te winnen. Overigens is het ook niet makkelijk om Q-School door te komen. Toch flikte The Cobra het dit keer wel. Hij bewees dat één goede dag op Q-School genoeg kan zijn voor een PDC Tour Card.

Thriller(s)

Klaasen overleefde eerst de First Stage en strandde op de eerste dag van de finaledag bij de laatste 32. Daardoor pakte hij wel een puntje. Op dag twee ging het crescendo met Klaasen. Hij won onder anderen van (halve) landgenoten Jeffrey de Graaf, Gilbert van der Meijden en Jules van Dongen.

Met name die laatste wedstrijd was spannend. Klaasen stond met 5-4 achter in de halve finale, maar boog hij het uiteindelijk nog om: 6-5. In de finale tegen Reus was het stuivertje wisselen. Klaasen kwam 3-1 in achter. Toch knokte hij zich ook in deze partij terug, onder meer via een 128-finish. In de allesbeslissende leg won Klaasen.

Terugkeer

Eind 2021 kwam er een einde aan Klaasen bij de PDC. De Brabander speelde vanaf 2007 bij die bond. De afgelopen jaren deed Klaasen mee aan de Challenge Tour en speelde hij zijn wedstrijden bij de WDF. Op het afgelopen WK strandde hij daar in de halve finale tegen landgenoot Chris Landman. Klaasen heeft twee jaar om in de top-64 van de wereld te komen, anders mag hij in 2026 weer naar Q-School.

- Op deze sites volg je alles van PDC Q-School 2024

- Dit zijn alle Nederlandse deelnemers aan Q-School 2024

Q-School Order of Merit

Klaasen is na Martijn Dragt de tweede Nederlander die een tourkaart wint. Op zaterdag en zondag zijn nog twee tickets te verdienen, die gaan naar de dagwinnaars. De andere darters moeten zo veel mogelijk punten scoren voor de Q-School Order of Merit. De top-9 daarvan ontvangt ook een PDC Tour Card.

Momenteel staan Van Dongen, Chris Landman, Wesley Plaisier, Patrick Geeraerts, Christian Kist en Stefan Schroder aan de goede kant van de streep.