Jonny Clayton: 'Ik heb in zijn laatste dagen iets voor hem gedaan en dat betekent zoveel voor mij'
i

Lawrence Lustig/PDC

Jonny Clayton: 'Ik heb in zijn laatste dagen iets voor hem gedaan en dat betekent zoveel voor mij'

Bart van der Wijst • 16:02, 29-09-2023 / Laatste Update: 19:17, 04-01-2024

In de Morningside Arena in Leicester begint aanstaande maandag de World Grand Prix. Michael van Gerwen is titelhouder op het 'dubbel in, dubbel uit-toernooi'. Een jaar voor de Nederlander was Jonny Clayton de beste. De Welshman kende op persoonlijk vlak een vervelend 2023 en hoopt bij de World Grand Prix weer eens een major te winnen.

"Ik doe gewoon mijn best op elk toernooi dat ik speel. Soms gaat het goed, soms niet. Dat is waar sport om draait", zegt Clayton in gesprek met The Darts Show Podcast. "Ik verdedig het geld van het winnen 2 jaar geleden, dus laten we kijken hoe het gaat. Hopelijk kom ik weer als winnaar uit de bus. Ik wil elke trofee in de wacht slepen, en ik zal mijn uiterste best doen om dat te doen."

World Matchplay

In 2023 won Clayton verschillende prijzen op de Euro Tour en ProTour, ook won hij samen met landgenoot Gerwyn Price het WK voor landen. In de zomer bereikte Clayton de finale van de World Matchplay, waarin hij met 18-6 werd verslagen door Nathan Aspinall. Een paar dagen na die eindstrijd overleed de vader van Clayton, die al een tijdje ziek was.

Trots

"Het was een moeilijke tijd", erkent Clayton. "Ik kon niet presteren in de finale, maar ik heb in zijn laatste dagen iets voor mijn vader gedaan en dat betekent zoveel voor mij." Clayton wilde zich eigenlijk terugtrekken uit het toernooi. "Maar mijn vader was ervan overtuigd dat hij wilde dat ik zou spelen. Ik bleef doorgaan en godzijdank deed ik dat, want dat was het laatste toernooi waar hij mij ooit aan zag en ik ben zo trots dat ik de finale heb bereikt."

Clayton, die 6 weken lang geen pijl aanraakte, heeft het nog steeds moeilijk. "Ik kan mijn vader niet zomaar vergeten, maar darten was zijn leven en ik wil hem gewoon trots blijven maken", aldus 'The Ferret', die in de openingsronde van de World Matchplay tegen Europees kampioen Ross Smith speelt.