Jules van Dongen over eigen 5-jarenplan: 'Geen ramp als ik mijn Tour Card verlies'
i

Getty Images

Jules van Dongen over eigen 5-jarenplan: 'Geen ramp als ik mijn Tour Card verlies'

Trevor Wagener • 19:07, 09-08-2023 / Laatste Update: 08:05, 12-12-2023

Darter Jules van Dongen moet aan de bak. De Nederlandse Amerikaan pakte aan het begin van 2022 zijn PDC Tour Card, maar zal - gezien zijn 97e positie op de wereldranglijst - nog véél dartwedstrijden moeten winnen om zijn Card te behouden.

"Als dat niet lukt, is het geen ramp", zei de 33-jarige tegen Tungsten Tales. Van Dongen heeft namelijk een heus plan, verspreid over 5 jaar. "Dat heb ik me zelf in 2021 gesteld", ging hij verder. "Ik wil me opwerken tot 1 van de vaste krachten van de Pro Tour."

Maar... wat als dat niet lukt? "Zodra ik mijn Tour Card verlies, ga ik gewoon opnieuw langs Q-School", ging Van Dongen resoluut verder. Volgens de darter maakt hij, ondanks z'n mondiale plek 97, genoeg stappen in zijn ontwikkelingen.

Vorm darter Jules Van Dongen

"Dat merk ik gewoon. Ik gooi steeds vaker hoog in de 90 gemiddeld. Het is nu vooral een kwestie van ervaring op doen." Zo haalde hij zijn US Darts Masters-aanwezigheid aan. "Het was geweldig om daar te mogen spelen, al had ik het niet getroffen met de loting. Ik stuitte op een geweldige Gerwyn Price (6-2-nederlaag)."

Naast zijn potjes op de Pro Tour is Van Dongen ook actief op de Noord-Amerikaanse CDC Tour. Volgens hem ligt het niveau nét onder dat van de Europese tours. "Die duels helpen me om ritme op te doen. Het niveau ligt ook vrij hoog, al is het in Europa makkelijker om 'verre' verplaatsingen te maken."