Kampioenen van 2022 liggen al uit World Cup of Darts na stunt Italië
Italië zorgde voor een stunt op de World Cup of Darts door de kampioenen van 2022 uit te schakelen. ©PDC Darts

Kampioenen van 2022 liggen al uit World Cup of Darts na stunt Italië

17:15, 29-06-2024 / Laatste Update: 17:15, 29-06-2024

De knock-outfase is begonnen in de World Cup of Darts en heeft zaterdagmiddag meteen een verrassing opgeleverd. De Australiërs, kampioenen van 2022, moeten al naar huis na hun uitschakeling in de achtste finales.

Eigenlijk zagen de dartfans de vroege uitschakeling van Australië wel aankomen. Damon Heta is al twee dagen niet goed. Hij had de steun van Simon Whitlock hard nodig in de groepsfase. Dankzij The Wizard overleefde Australië de groepsfase ternauwernood. In een kort format was de kwaliteit van Whitlock afdoende.

Heta verpest Australisch feestje

Maar over een langer format kwam het verschil overduidelijk bovendrijven. Waar Whitlock tegen Italië nog tot een prima gemiddelde van 92.7 kwam, daar verzaakte Heta weer. Hij kwam niet verder dan 76.2. Daarmee hielp hij Italië in het zadel, dat de wedstrijd nipt met 8-7 won en daarmee geschiedenis schreef.

Italië - Nederland

Michele Turetta en Massimo Dalla Rosa zaten veel dichter bij elkaar en waren echt een team. Zij plaatsen zich voor het eerst voor de kwartfinales, die zondag worden gegooid. De Italianen zijn de volgende tegenstander van Nederland, dat wel zaterdagavond nog af moet rekenen met België.

Jeffrey de Graaf stunt verder met Zweden

In de middagsessie zette Zweden de goede vorm door. Jeffrey de Graaf, geboren Nederlander, haalde met zijn koppelmaat Oskar Lukasiak ook de kwartfinale door Tsjechië met 8-6 te verslaan. De Zweden spelen in de volgende ronde tegen Schotland. Een van de toplanden liet zich niet verrassen door Polen. Peter Wright en Gary Anderson wonnen samen met liefst 8-2.

Taiwan naar huis

Oostenrijk schakelde in de vierde en laatste middagwedstrijd de verrassende Taiwanezen uit. Die hadden in de groepsfase gezorgd voor de vroege uitschakeling van Ierland, dat als negende was geplaatst op de World Cup of Darts.